Калфин: Брюксел не се бърка във вътрешнополитическите процеси на България
Калфин: Брюксел не се бърка във вътрешнополитическите процеси на България / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Брюксел не се бърка във вътрешнополитическите процеси на България, но е ясно, че много внимателно ще бъде следено как страната ни ще се справи с проблем, като настоящия в МВР, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Не мисля, че ще се стигне до предсрочни избори, коментира министър Калфин и добави:

Тази седмица започнаха проверките от експертите по следващия доклад на Европейската комисия, те са включително в сектора „Правосъдие, вътрешни работи”. Това, което мога да кажа, че още през март показахме значителен напредък по няколко показателя. Има още много работа, която трябва да се прави. Разбира се, и това, което се случва сега в МВР много внимателно ще бъде гледано от Брюксел. По какъв начин страната ни има механизми да се справи с подобен вид проблеми.

Според мен проблемът в МВР е основно структурен. Съществува от много години. Надявам се в скоро време правителството да продължи в обновен състав, с пълни сили, за да можем да се представим добре за доклада.

Министър Ивайло Калфин взе участие в конференция под надслов „Отговорността на медиите в мултикултурните общества”, организирана от инициатива „Алианс на цивилизациите”. По темата взе участие българският зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, началникът на испанския кабинет на външната политика г-н Алберто де ла Кайе, г-н Исмаил Арамаз от Министерството на външните работи на Турция, както и български интелектуалци и журналисти.