/ БТА
Президентът Румен Радев благодари на италианския си колега Серджо Матарела за интензивния обмен в областта на сигурността и отбраната, както и за системната подкрепа на Италия за нашето членство в Шенгенското пространство. Той благодари на Матарела за това, че е приел поканата да посети България в годината, в която отбелязваме 145 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

"Ние изключително високо ценим отношенията си с Италия, които са образец за партньорство и приятелство, и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между народите ни и дълготраен културен обмен", каза президентът Румен Радев в изявлението си след пленарни разговори и среща „на четири очи“ с президента на Италия Серджо Матарела.

Проведохме разговори по широк спектър въпроси и този навременен обмен на мнение е релевантен в контекста на растящите предизвикателства, добави той. Италия е водещ външно-търговски и инвестиционен партньор на България, каза още президентът Радев и допълни, че двамата са заявили решителността си да продължат да работят за разширяване на икономическото сътрудничество и увеличаване на инвестиционното присъствие на Италия и на стокообмена, който през последните години бележи значителен ръст.

Президентът на Италия ще бъде на официално посещение в България

Радев подчерта значението, което двамата отдават най-вече на сътрудничеството в областта на науката, образованието и културата като инструменти за утвърждаване на традициите на приятелство между двата народа.

Държавният глава обърна внимание и на това, че Италия прие ролята на рамкова държава в изграждането на многонационалната бойна група на нашата територия и усилване на мисията за защита на българското небе. Нашите общи усилия са израз на нашата решителност и споделена отговорност за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и засилване на сигурността в Източния фланг на НАТО и Черноморския регион, добави той. Надграждането на отношенията ни в сигурността, включително и в развитието на общи проекти и сътрудничество в областта на военната индустрия, е от особена важност в рамките на днешния контекст на растящи предизвикателства пред ЕС и НАТО, допълни той.

Радев подчерта и важната роля на Италия за реализацията на паневропейския Коридор номер 8. По думите му двамата с президента Матарела смятат, че това е стратегически проект, свързващ страните ни през Западните Балкани. Проект, който дава много по-добра свързаност, допринася за икономическото развитието на всички страни от региона и който допринася за сътрудничеството между ЕС и НАТО по отношение на военната мобилност, допълни президентът Радев.

Радев благодари за подкрепата на Италия за пълноценното членство на България в Шенгенското пространство и за присъединяването ни към еврозоната и ОИСР. По думите му с Матарела са обсъдили и въпросите пред ЕС в контекста на растящото предизвикателство пред Съюза и отбеляза, че позициите на двамата по тези теми съвпадат.

По отношение на миграцията президентът Радев припомни, че двете държави са на първа линия и споделят убеждението за необходимостта от единна европейска политика по въпросите на миграцията. С Италия работихме системно за изработването на такава политика, която да търси баланс между солидарност и отговорност и приветстваме решението на Европейския парламент за Пакта за убежище, който дава много по-голяма поддръжка на страните от първа линия и признаване на факта, че проблемите с миграцията са проблеми на всички държави от ЕС и ще бъдат решени, когато всички държави приемат, че това е общ проблем. Италия и България са едни от най-горещите привърженици за разширяване на ЕС както в посока Западните Балкани, така и в посока Украйна, Молдова и Грузия, каза още държавният глава.  По думите на Радев разширяването е важен политически фактор за гарантиране на стабилност в нашия регион, на политическа стабилност и икономическо развитие, но катализаторът, който се явява като резултат от изострената среда за сигурност и геополитическите промени не следва да бъде водещ фактор в процеса на това разширяване.

Радев смята, че  водещият фактор трябва да остане принципът на собствените заслуги, защото само така може да се прояви трансформационната сила на процеса на разширяване, да постигнем икономическа стабилност и конкурентоспособност на целия регион.

Двамата президенти Радев и Матарела са обсъдили и темата за Украйна, задълбочаващата се криза в Близкия Изток и необходимостта от намиране на справедливо и устойчиво решение, което да носи мир за региона и да гарантира мир и сигурност в Европа.

Президентът на Италия Серджо Матарела потвърди дълбокото приятелство, което свързва двете държави и изрази надежда съвсем скоро да се отменят ограниченията по сухопътните граници, за да може България пълноценно да влезе в Шенген. Матарела увери, че Италия ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да ускори този процес.

Матарела посочи, че утре имат намерение да посетят военната база в Ново село. Това е батальон, съставен от представители на различни държави и ангажиментите, които сме поели, възнамеряваме да ги доведем докрай, защото разрастването  и укрепването на взаимоотношенията ни би могло да доведе до по-голяма обща сигурност в ЕС, допълни президентът Матарела. Държавният глава на Италия се присъедини към думите на президента Радев, че ЕС трябва да взима решения, адекватни на времето, в което живеем, които да затвърдят мястото на Европа като главен фактор в международната политика.

Двамата споделихме доста виждания, свързани с миграцията, каза още президентът Матарела. По думите му Италия и България са убедени, че трябва сериозно да се следи този феномен и ЕС по единен начин да взима решения по отношение на разрешаване на проблемите, свързани с миграционния поток.

Искаме да уверим Украйна в нашата максимална подкрепа, каза още президентът Матарела. По думите му трябва да се направят усилия и да се водят преговори, водещи до устойчивост и за двете страни, каза още Матарела, визирайки конфликта между Израел и „Хамас“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня