Изцяло нови правила за храненето в училищата и детските градини готви държавата, разказва NOVA. Какво ще ядат децата през новата учебна година и кои храни изцяло ще бъдат забранени?

Преди дни официално беше забранена продажбата на напитките с добавена захар в училищата в Европа. Мярката дойде от самите производители – заради влошеното здраве на децата в ЕС.

Едно от всеки три деца в ЕС е с наднормено тегло или затлъстяване, а половината деца имат кариеси и други проблеми със зъбите. У нас над 220 000 са българчета с килограми над нормата.

Колко струва един ученик на семейния бюджет?

В училищните бюфети задължително трябва да се продават - сандвичи, тестени закуски с млечна или зеленчукова плънка, млека, сезонни плодове и зеленчуци, както и натурални сокове и бутилирани води. А в менюто на училищния стол най-малко два пъти седмично трябва да има пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, риба – веднъж седмично и да се готви почти без сол.

Абсолютно забранени за децата са пържените храни, чипсове и снаксове, захарни и шоколадови изделия – без шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, супи, бульони и енергийни напитки.

До края на годината обаче правилата за приготвяне и продажба на храните за най-малките стават по-строги.
 
nova.bg