Кабинетът „Станишев” оцеля след шестия вот на недоверие
Кабинетът „Станишев” оцеля след шестия вот на недоверие / cнимкa: Sofia Photo Agency
Очаквано кабинетътСтанишев” оцеля след шестото искане за неговата оставка този път заради проблемите в усвояването на средствата от еврофондовете и дискредитирането на страната ни. С 84 гласа „за”, 150 „против” и един „въздържал се” парламентът отхвърли искания вот за недоверие към правителството.

Вотът не мина заради внушителното мнозинство, с което разполагат БСП, НДСВ и ДПС, които единодушно гласуваха срещу искането за оставка на кабинета.

След гласуването лидерът на ДСБ Иван Костов обеща още утре тъмносините да очертаят следващия си ход за сваляне на правителството. “Вотът се провали, защото това мнозинство, което първоначално се обедини заради ервопейското членство, сега се обедини срещу членството ни в Европа”, каза Костов.

От своя страна министър-председателят Сергей Станишев посочи като причина за неуспеха на вота това, че в опозицията не предлагат управленска алтернатива. По думите му сме свидетели на продължаващ политически сценарий, той очаква като част от него наесен да има четвърти вот на недоверие само за година, комбиниран със социално недоволство. Очевидно това е единственият начин, по който опозицията вижда своето идване на власт, посочи премиерът.

„Служебно правителство, нестабилност, избори, дълги преговори за сформиране на следващото правителство, ще бъде пропиляно време за страната... не че ние сме съвършени във всичко, но точно този лукс не можем да си го позволим”, коментира премиерът.

Той наблюдавал с интерес голямото сближаване между ГЕРБ и „Атака” и допълни, че на каквато и основа да е то, не знае как ще сработи в един следващ парламент. Станишев заяви още, че кабинетът е приел конструктивно критиките на ЕС и припомни думите на Барозу, че първата година и половина на България в Евросъюза всъщност е успешна.