/ Министерски съвет
По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския съвет на 7 септември ще участват областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на гр. Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те ще запознаят правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и ще представят нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

Вчвра служебният премиер Гълъб Донев посети пострадалото от наводненията село Каравелово.

Там той даде заявка, че "ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени и строителни материали като тухли, цимент и други. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства, за да може всяко едно домакинство да може да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората, чиито домове са разрушени".

На 7 септември с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за всички пострадали села, както и за Сопот, където има проблем с питейната вода. МС ще вземе решението за тази диференцирана помощ, която да отпусне на пострадалите домакинства, така че това да стане в съвсем кратки стокове - до седмица, 10 дни, за да може хората да бъдат спокойни в усилията, които ще положат за възстановяване на домовете им, обясни Донев.

Проект на решение за предложение до Народното събрание за приемане на „Национална здравна стратегия 2030“ се очаква да обсъди служебният кабинет. Това предвижда дневният ред на заседанието, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Точката е внесена по предложение на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. 

Премиерът и министрите ще обсъдят проект на решение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и за определяне на новия ръководител на агенцията. 

Проект на решение за одобряване на протокола от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия между Република България и Република Северна Македония, проведено на 17 юли 2022 г. в София, също е част от дневния ред на правителството заседание. 

Правителството ще определи още състава на делегацията на България за участие в редовните годишни срещи на съветите на управителите на групата на Световната банка и на Международния валутен фонд, които ще се проведат във Вашингтон от 14 до 16 октомври.
БТА