Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие
Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие
70274
Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие
  • Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие

Кабинетът „Орешарски” оцеля след третия вот на недоверие. Депутатите отхвърлиха внесения от ГЕРБ вот на недоверие на тема „Сигурност”. Минути след гласуването лидерът на опозицията Бойко Борисов заяви, че от партията ще внесат четвърти вот на недоверие.

Гласуваха 217 народни представители, от които „за” - 93, „против” - 116, 8 се въздържаха. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че кабинетът ще продължи да изпълнява политиките, които са приоритети на правителството.

„Бих искал да благодаря на всички депутати, които отхвърлиха вота и да ги уверя, че ние ще продължим изпълнението на политиките, в това число и по подобряване на системите за сигурност. Искам до уверя и инициаторите на вота, и тези, които го подкрепиха, че системите за сигурност за изключително важни. Да, ние имаме различие по тяхната функционалност, но ми се иска да вярвам, че общата цел на всички в тази зала е подобряване на системите за сигурност. Както заявих и при дебатите, ние внимателно се запознахме с аргументите. Повечето от тях бяха, като че ли, самокритика към предходни мандати, без да твърдя, че и в момента системите действат перфектно. Има много потенциал за подобряването им и това ще бъде нашата задача от тук занапред”, каза от парламентарната трибуна премиерът Орешарски.

Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан благодари на ГЕРБ за внесения вот, защото така се е припомнило свършеното от кабинета до сега. „Българското общество получи възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и на силовите структури в едно

демократично гражданско общество”, заяви лидерът на ДПС.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев за пореден път обвини опозицията, че няма право да иска вот на недоверие точно по тема сигурност. „Няма право идеологът и организаторът на репресивната полицейска държавата, каквато беше изграждана и реализирана през последните четири години, да внася такъв вот. Твърде пресни са спомените в цялото общество за безпочвените обвинения, за показните акции, за произнасянето на присъди и от трибуната на НС, и в публичното пространство”, каза Станишев.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че не е чул градивна критика по време на дебатите за третия вот на недоверие. „Положихме изключително много усилия да променим организацията на работа и трябва да ви кажа, че продължаваме да полагаме много големи усилия, да натискаме, за да се приложи това, което е изградено като механизми, които трябва да се следват. Не чух някой да обори твърденията, които направих. Опитаха се да се оборят цифри ,които са проверими”, коментира Йовчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще поиска нов вот на недоверие, минути след като парламентът отхвърли третия вот на недоверие към кабинета. Лидерът на ГЕРБ обаче не каза на каква тема ще е 4-тия по ред вот на недоверие към кабинета „Орешарски”. Борисов не уточни и в какви срокове ще внесе вота. От „Атака” не направиха коментар за отхвърления трети вот.

Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие
netinfo

Секунди след гласуването на вота в от едната тераса на пленарна зала две момичета разпънаха плакат с надпис „оставка”, който демонстративно хвърлиха върху няколко депутати от левицата. От БСП провериха кой и как е пуснал момичетата в пленарната зала.

„Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е поканил приятелките си, които хвърлиха плаката „оставка” върху народните избраници”, обяви социалиста Антон Кутев и поиска председателят на Народното събрание Михаил Миков да отнеме правата на Александър Ненков от ГЕРБ да кани хора в парламента. Миков заяви, че ще бъде наложена и санкция на квестора за гафа в пленарната зала.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха „против", 86 „за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.