Йовчев: За предишната власт важен бе пиарът, а не сигурността на хората
Йовчев: За предишната власт важен бе пиарът, а не сигурността на хората / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Йовчев: За предишната власт важен бе пиарът, а не сигурността на хората
70210
Йовчев: За предишната власт важен бе пиарът, а не сигурността на хората
  • Йовчев: За предишната власт важен бе пиарът, а не сигурността на хората

Сегашната власт управлява много по-устойчиво страната - това коментира по време на дебатите по третия вот на недоверие на кабинета вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Сблъскахме се с липса на всякакви способности за съвместно управление на институциите, организациите в сектор „Сигурност" - планиране, взаимодействие, комуникация и контрол, заяви вътрешният министър.

Той уточни, че примерите за това са много и изброи някои от тях:

„Ще започна с терористичния акт, който се случи в Сарафово. Часове след взрива не беше обезпечена сигурността в района на взрива и около него. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по разследването. Часове след това държавна агенция „Национална сигурност", която има функции и отговорности, не беше информирана и нямаше комуникация с нея. Часове след това нямаше комуникация между институциите. Да не говорим, че няколко часа след събитията целият Министерски съвет се изсипа на мястото, когато още не беше ясно каква е ситуацията. Можеше да има втори взрив. Стигнахме до там, че дори министърът на финансите беше на място да тъпче улики. Никой не потърси има ли слабости и не планира мерки, защото трябваше неистово да се защитава тезата, че няма проби в сигурността и, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи бил перфектен. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората. Беше ме срам заради страната ни в този момент", заяви Йовчев.

„Ако трябва да се върнем преди това на заложниците в Сливен - същите слабости, само че там имаме уникален принос към световния опит, защото министър-председателят преговаряше с похитителя. Доколкото си спомням за това полицията да не го набие, след като се предаде", каза още министър Йовчев.

Мисля, че не е необходимо да повтарям същите констатации за наводнението в село Бисер, допълни той.

„Там така и не се разбра чия е отговорността за спуканата стена, кой не е стопанисвал язовира, кой и защо не е реагирал на сигнали. Но пък гледахме кадри как половината Министерски съвет, някои от които във водна екипировка гордо се возят върху бронирана техника. Нали разбираме, че като ни гледат отстрани, изглеждаме като карикатура в този момент. Смеете се зад гърба, но заради кого и защо?!", добави Йовчев.

Той подчерта, че при предишното управление са се положили всички усилия подслушването да бъде запазено.

"Когато говорим за политически контрол върху прилагането на СРС не можем да подминем и това как се използваше информацията. Резултатите, получени чрез СРС, не могат да се ползват за друго, освен за доказване на престъпления, пише в закона. Многократно бяхме свидетели на използване на такава информация не според закона от предишното управление. Най-явно това пролича, когато от трибуната на НС бяха четени СРС-та, това е недопустим прецедент", заяви Йовчев.

Прехвърлянето на ГДБОП целеше да се намали концентрацията на власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. Ние не можем да отделим организираната престъпност от корупцията, тъй като корупцията е основна характеристика на организираната престъпност, каза министърът. С обединението се постига и ефектът, че очакваме да имаме сериозно подобрение за противодействието на международния тероризъм, допълни още Йовчев. Премахнахме даренията и премахваме търговската дейност в МВР, посочи министърът.

Борбата с битовата престъпност е наш приоритет и полагаме усилия да помогнем на хората, подхвана той актуалната тема. За мен той засяга и националната сигурност. В медиите обаче погрешно се създава впечатлението, че проблемът ескалира сега, макар че в репортажите хората споделят болките си от последните години и очакват трайни решения, добави вицепремиерът.

Предишното управление говореше, че гръбнакът на организираната престъпност е пречупен, каза министърът и изброи серията от арести за контрабанда, наркобизнес и др., които са извършени от сегашното ръководство на МВР, което говори за несвършена работа при мандата на ГЕРБ. Той не е заварил случаи на борба с контрабандата в МВР.

Йовчев се спря и на мерките, свързани с подобряване на работата на гранична полиция. Приходите на агенция "Митници" по време на управлението на това правителство са се увеличили в сравнение в периода от управлението на ГЕРБ. Според Йовчев мерките на кабинета "Орешарски" за борба с контрабандата на цигари и наркотици са дали резултат и изреди данни от статистиката за задържани милиони къса цигари, наркотици и разбиване на лаборатории за преработка на цигари. Справяме се по-добре от предишните управляващи, обобщи Йовчев. Някой много тежко е подвел вносителите на вота на недоверие и според мен, някой трябва да му потърси отговорност, заключи министърът.