Йовчев: Скоро може да експулсираме по 200 нелегални имигранти на месец
Йовчев: Скоро може да експулсираме по 200 нелегални имигранти на месец / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Йовчев: Скоро може да експулсираме по 200 нелегални имигранти на месец
68937
Йовчев: Скоро може да експулсираме по 200 нелегални имигранти на месец
  • Йовчев: Скоро може да експулсираме по 200 нелегални имигранти на месец

Проверката на неизгодните договори на МВР с частни фирми ще приключи до средата на януари.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод информацията, че редица полицейски дирекции в страната са подписвали договори като подизпълнители на частни фирми за много под реалното възнаграждение.

Йовчев коментира и случая с изчезналия Илиян Тодоров, който се укри от властите след като получи доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека „Соло".

Към момента МВР няма информация къде се намира Тодоров, но силовият министър заяви, че трябва да бъдат направени промени, за да не се повтарят подобни случаи в бъдеще.

Два дни след като осъденият за жестокото убийство на двама младежи пред столичната дискотека „Соло" Илиян Тодоров, публикува видео обръщение към главния прокурор Сотир Цацаров в YouТube, от МВР не са установили къде се намира той.

Въпреки това вътрешният министър Цветлин Йовчев увери, че ще бъдат използвани всички възможности Тододов да бъде открит, включително и с помощта на партньорските служби.

„Нямам информация за Тодоров, обявен е за общонационално издирване и се надявам, че ще успеем да го открием. Това се случва няколко пъти и не можем да определим конкретно някой, който не си е свършил задълженията. Очевидно става дума за системен проблем и трябва да се промени нещо, за да не се повтаря това нещо повече. Мисля, че в най-близко бъдеще ще има добри идеи в тази посока, които можем да реализираме", допълни министърът.

След като в началото на седмицата вътрешният министър обяви един от неизгодните договори между столичната полиция и охранителна фирма, подписан през 2008, той заяви, че до средата на януари догодина се очаква да приключат всички проверки за подобни неизгодни договори, подписвани масово във ведомството.

„Резултатите ще бъдат оповестени пред вас. За някои ще има дисциплинарно наказание, за други ще бъдат предоставени данните на прокурор за търсене на наказателна отговорност", каза още Йовчев.

Той съобщи, че от началото на тази година 8 души са експулсирани от страната поради съмнения, че може да са свързани с терористични организации.

„Процесът на принудително отвеждане върви и мисля, че ще достигнем съвсем скоро нива от 200 души на месец", добави Йовчев.

Йовчев участва в десетото коледно издание на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите служители от системата на МВР.
143-те деца, които участваха в благотворителната инициатива, получиха за Коледа ваучери на обща стойност 450 лева, мобилен телефони, както и сумата от 350 лв.