Йовчев: Политическата криза и бежанците - основните заплахи за националната сигурност
Йовчев: Политическата криза и бежанците - основните заплахи за националната сигурност / netinfo
Йовчев: Политическата криза и бежанците са основните заплахи за националната сигурност
68392
Йовчев: Политическата криза и бежанците са основните заплахи за националната сигурност
  • Йовчев: Политическата криза и бежанците са основните заплахи за националната сигурност

Не може да се очаква бързо подобрение на кризисното състояние на сигурността в страната в близко бъдеще.

Този извод е посочен в доклада на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, изнесен пред Консултативния съвет за национална сигурност.

В него се казва, че дори едни евентуални нови избори не биха могли да тушират напрежението в обществото, а напротив - биха довели до още по-голяма нестабилност.

Освен политическата криза у нас, министърът определя военното положение в Близкия изток като втора основна заплаха за сигурността.

Вътрешният министър отбелязва, че по време на протестите у нас могат да се обособят две групи.

Едната са спонтанно протестиращите, търсещи промяна в държавното управление. Втората са така наречените мотивирани участници, водени от организатори, преследващи политически цели, като тази група нараства все повече, се посочва още в анализа.

Йовчев допълва в доклада си, че ескалацията на недоверието и нестихващите през годината протести са в резултат на процесите през последните над 20 години, довели до траен негативизъм към партиите и политиците.

„Тенденцията е общественото недоволство да ескалира. Полицията е инструктирана по време на протестите да действа спокойно и по начин, който да не води до агресия сред недоволстващите или до повишение на напрежението в обществото с указания употребата на сила да бъде сведена до минимум", пише още в доклада.

Йовчев не отрича, че МВР действа по установяването и откриването на най-активните и агресивни протестиращи, но действията са сведени до проверка на лични документи с цел избягване на анонимността и чувството за безнаказаност.

В доклада е обърнато специално внимание и на притока на бежанци у нас.

Макар страната ни да има достатъчно ресурси и капацитет за приемане на нарастващия брой имигранти, системата за защита на сигурността не е достатъчна, за да противодейства максимално на рисковете и заплахите.

Сред целите на полицията е да се ограничат изповядващите радикални и екстремистки идеи и членове на терористични организации, както и да се ограничат ксенофобските настроения в страната.

С оглед кризата в Сирия и съседните й страни, в доклада е отчетен изводът, че миграционният натиск върху България ще продължи още дълго време.