Изслушват министри заради насилваното дете от Сандански
Изслушват министри заради насилваното дете от Сандански / снимка: Sofia Photo Agency, Дарик-Благоевград
Огнян Стоичков
26181
Огнян Стоичков
Румяна Арнаудова
  • Огнян Стоичков
  • Румяна Арнаудова

Следващата седмица на извънредно заседание на парламентарната комисия по образование и въпросите на децата ще бъдат изслушани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и на здравеопазването Божидар Нанев, както и представителите на Държавната агенция за закрила на децата. Това съобщи председателят на комисията Огнян Стоичков. Той обясни, че те ще трябва да оповестят резултатите от проверките по случая с двегодишното дете от Сандански, за което преди няколко дни стана ясно, че е било изнасилвано от баща си. Стоичков беше категоричен, че очаква да разбере за конкретни резултати, а не просто маркиране на проблема.

Ето какво още каза Огнян Стоичков за Дарик:

„Аз съм пуснал писмо до министъра на здравеопазването да ме информира с оглед епикризите, които са направени и изследванията в „Пирогов" дали има категорични данни за сексуално насилие, достатъчни са и опасенията за такива данни. Оттам нататък ще поканя всички заинтересовани органи, които към момента, ако има такива данни за сексуално насилие, не са си свършили работата, категорично. Това е най-вече Държавната агенция за закрила не детето, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването. По Закона за закрила на детето 10 държавни органи и институции отговарят за децата в България. Недопустимо е при 10 държавни органи в 21 век да се случват такива неща в България за български деца. Няма значение дали са от клошарски семейства, от социално бедни семейства, няма значение етнически принадлежности и други. Самият факт, че са деца, държавата е длъжна да се грижи за тях, а за съжаление категорично потвърждение, че държавата не се грижи за своите деца".

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура в Сандански ще внесе искане в съда за постановяване на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо Костадин Тасев - бащата на сексуално насилвания Александър.

За постоянен арест на 38-годишния Костадин Тасев ще пледира пред магистратите районният прокурор Румаяна Арнаудова. "Имаме достатъчно доказателства към този момент, че автор на насилието е бащата, разпитани са множество свидетели, сред които и майката на момченцето Христина", каза пред Дарик прокурор Румяна Арнаудова.

Срещу Костадин Тасев вече са повдигнати две обвинения - за извършване на
хомосексуални действия с малолетно лице от същия пол и за причинени тежки телесни увреждания, които временно са застрашили живота на Александър, заяви районният прокурор в Сандански Румяна Арнаудова.

Изслушват министри заради насилваното дете от Сандански
netinfo

Интервю с Румяна Арнаудова можете да чуете в прикачения звуков файл