Изслушват кандидати за комисията по досиетата в НС
Изслушват кандидати за комисията по досиетата в НС / netinfo

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша първата група кандидати за членове на бъдещата комисия за досиетата. Следобед вътрешната комисия ще се явят кандидатите, номинирани от ДСБ, БНС, ДПС и от независимия депутат Марио Тагарински.

На утрешното си заседание вътрешната комисия ще изслуша кандидатите на НДСВ, ОДС, „Атака” и Коалиция за България.

Левицата и НДСВ излъчиха по четирима кандидати. Коалиция за България предложи за проверка за надеждност - Георги Георгиев - бивш заместник-министър на регионалното развитие в миналото правителство, историкът Искра Баева, депутатът Евтим Костадинов и Христо Марински, член на бившата комисия „Андреев” и настоящ експерт по сигурността в администрацията на президента.

Предложените от НДСВ са Румен Борисов и Богдан Цанев – съветници на Николай Свинаров от времето, когато той беше министър на отбраната. Останалите двама кандидати на жълтите са адвокатът Тодор Трифонов и Мартин Томов – бивш посланик на България в Чехия.

Зам.-председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Орхан Исмаилов и бившият директор на Института по психология в МВР Бойко Ганчевски са кандидатите на ДПС.

Парламентарната група на ОДС определи своя кандидат за 9-членната комисия по досиетата - писателя Георги Константинов, а ДСБ – Иларион Иларионов.

Постъпилите номинации са деветнадесет. Все още няма общо мнение в мнозинството как да бъде избрана комисията, след като от левицата преди месец се обявиха срещу квотния принцип за нейното формиране.