Изписаха от болницата пребития ученик Андрей
Изписаха от болницата пребития ученик Андрей / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

16-годишният Андрей Илчев, който беше пребит от ученик от съседно училище, беше изписан от „Пирогов”, съобщиха от болницата. Деветокласникът от столичното 35-то СОУ „Добри Войников” беше нападнат от ученици от Строителния техникум вечерта на 23 ноември.

След добри резултати от последните изследвания, момчето е изписано от детското коремно отделение на спешния институт, но детските хирурзи в „Пирогов” ще продължат да следят състоянието му. За да спасят живота на пострадалия, лекарите извадиха единия му бъбрек.

16-годишният Андрей Илчев бе жестоко пребит на 23 ноември около 19.00 ч. След огледа криминалистите задържаха 15-годишният Валентин Стоянов от професионалната гимназия по архитектура и строителство „Христо Ботев”.

Свадата между тийнейджърите започнала седмици преди тежкия инцидент, когато отново имало спречкване между момчета от двете школа, за което педагогически съветник от 35-то училище подава сигнал в 4-то районно управление.

Деветокласникът Валентин Стоянов, който е задържан след инцидента, бил изявен футболен фен. Негови съученици разказаха, че бил доста буен и се държал агресивно към свои съученици. Често се е случвало и да отправя закани, че ще пребие някого.

На 27 ноември съдът реши да остави за постоянно в ареста Стоянов. За такова престъпление законът предвижда от 3 до 15 години затвор, но след редукцията поради непълнолетност лишаването от свобода се свежда до 5 години. Родителите на Валентин бяха в съдебната зала, но отказаха коментар по случая.