Измамници опитаха да откраднат фирма „Пътища и мостове”
Измамници опитаха да откраднат фирма „Пътища и мостове” / снимка: DarikNews.bg, архив

Опит за кражба на голяма фирма бе предотвратен във Варна. Измамниците опитали да пререгистрират фирмени книжа на дружеството "Пътища и мостове", съобщи на извънредна пресконференция окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Около 11 часа тази сутрин 60-годишен мъж отишъл в местната дирекция на Агенцията по вписванията, за да получи преди това заявените документи, че той е новият вписан управител на дружеството. Измамата била извършена чрез електронен подпис, а целта й била крупно разпореждане с активите на дружеството - банкови сметки и собственост.

Мъжът, който е от София, и помощникът му - 48-годишен варненец, са задържани, преди да получат документите. Подбудителят на далаверата - 46-годишен мъж от Варна, се издирва, но до края на деня ще бъде арестуван, каза шефът на Областната дирекция на полицията комисар Димитър Димитров.

Двамата варненци са познати на полицията. Те са свързани с досъдебно производство за измами във връзка с отпускане на банкови кредити преди две години.

Подобни престъпления са много модерни и последните години набират скорост, разкри прокурор Чавдаров. Миналата година във Варна беше пресечен опит за аналогична кражба на фирма. Става дума за „Гранд Мол", част от холдинга „Оркид". Досъдебното производство по този случай е на път да приключи всеки момент и да се внесе обвинителен акт в съда, разкри прокурор Чавдаров и уточни, че между измамниците в двете престъпни схеми няма връзка.

Други новини от Варна