Избраха двама главни мюфтии, конфликтът в мюфтийството расте
Избраха двама главни мюфтии, конфликтът в мюфтийството расте / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Избраха двама главни мюфтии, конфликтът в мюфтийството расте
38450
Избраха двама главни мюфтии, конфликтът в мюфтийството расте
  • Избраха двама главни мюфтии, конфликтът в мюфтийството расте

Двама главни мюфтии бяха избрани по време на две отделни форума. На извънредна мюсюлманска конференция в столицата близо 2000 мюсюлмани преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за духовен водач на вероизповеданието. Мустафа Алиш Хаджи обаче не е регистриран в съда. В същото време, основният опонент на Хаджи - Недим Генджев, свика Висшия мюсюлмански съвет, чийто председател според съда е той. Съветът от своя страна избра друг главен мюфтия - Али Байрактаров.

Чрез медиите двете страни си отправиха обвинения в нелегитимност.

Мустафа Алиш Хаджи коментира, че над 210 000 мюсюлмани са се подписали за организирането на конференцията. Затова според него няма как да има по-легитимен форум. Хаджи категорично заяви, че няма съдебно решение, според което Недим Генджев да е председател на Висшия мюсюлмански съвет в България. По думите му, България има независима съдебна система и изрази надежда, че тя ще отсъди справедливо.

И въпреки че нито конференцията, нито изборът на Мустафа Алиш Хаджи не е признат от съда, форумът получи сериозна институционална подкрепа. Приветствия към участниците изпратиха президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.
Събитието уважи и американският посланик Джеймс Уорлик. Той изрази надежда, че разделението на мюсюлманската общност в България ще спре и обикновените мюсюлмани ще могат сами да избират лидерите си. Уорлик подчерта, че е дошъл на конференцията да подкрепи мюсюлманската общност.

Избраха двама главни мюфтии конфликтът в мюфтийството расте
netinfo

В същото време председателят на Висшия мюсюлмански съвет според съда - Недим Генджев обяви, че новият главен мюфтия е Али Байрактаров и обвини в пълна нелегитимност проведената от Мустафа Хаджи конференция. Той сезирал прокуратурата за това. "Омерзен съм от опитите на чужди държави извън Европа да наложат главния мюфтия на България. Това, че Уорлик се подмята там по разни Стъклени домове, това си е негов проблем, но нека да не се мятка из двора на мюсюлманското вероизповедание", призова Генджев.

Недим Генджев и Али Байрактаров се заканиха да направят пълна ревизия на мюсюлманското изповедание, каквато според тях не е правена от 10 години. По думите им вероизповеданието е затънало в дългове към данъчните, като към момента дължи 10 милиона лева.

Избраха двама главни мюфтии конфликтът в мюфтийството расте
netinfo