Искат помощ от София, ако не се справят с пожара край Свиленград
Искат помощ от София, ако не се справят с пожара край Свиленград / снимкa: Sofia Photo Agency

Продължават опитите да бъде потушен пожарът край свиленградските села Студена, Равна гора и Михалич. Работата на огнеборци, полицаи и военнослужещи е затруднена заради труднодостъпния терен, обхванат от пламъците.

Пожарът се развива на масив от 4500 декара, но ако не бъде спрян тази вечер има вероятност да обхване площ от 10 хиляди декара, обясни пред Дарик главен инспектор Димитър Колев, началник сектор „Пожарогасене и аварийноспасителни дейности”.

По думите му опасност за населените места в района няма. Ако и тази вечер не успеят да се справят с наличната сила ще поискат помощ от колегите си в столицата.

Пет верижни машини, 50 военнослужещи, 40 полицаи, гасачески групи от Държавно горско стопанство и Община Свиленград, Екипи на „Гражданска защита”от Хасково и Кърджали и местни жители подпомагат работата на десетте пожарни екипа.

По-рано беше съобщено, че е овладяна ситуация в района на Свиленград, където от вчера в пламъци е борова гора. Близо четири хиляди декара смесена растителност са вече унищожени от огъня, който се разрасна заради вятъра и високите температури. Разследването по случая продължава.