Искат анкетна комисия да разследва трагедията с влака
Искат анкетна комисия да разследва трагедията с влака / снимкa: Sofia Photo Agency

Да бъде създадена временна анкетна комисия, която да се занимае с причините, довели до трагедията с влака София – Кардам. Това предложи председателят на парламента Георги Пирински.

В началото на пленарното заседание депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите.

Пирински уточни, че идеята за създаване на анкетна комисия е била подкрепена от всички политически сили по време на председателския съвет. По думите му комисията ще разгледа нормативната база, регламентираща железопътния транспорт. Тя няма да дублира действията на компетентните разследващи органи. Ако се налага, ще бъдат направени и нормативни промени.

Такъв трагичен случай не може да бъде предмет на политически спекулации, заяви председателят на парламента Пирински. Той допълни, че по време на председателския съвет политическите формации са изразили убеждението, че не трябва трагедията във влака София – Кардам да се използва за политически цели. Проекторешението за създаването на временната парламентарна комисия трябва да бъде изработено след консултации с парламентарните групи до края на деня и да се гласува от парламента още днес или утре.

Очаква се заради трагичния случай съвместно заседание да проведат парламентарните комисии по транспорт и бедствия, отново за преглед на нормативната уредба. Не е уточнено обаче кога такова заседание ще бъде проведено.