Движението пита още днес Боил Банов кои медии не са декларирали собственика си
"Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС. И портиер няма. Изгониха портиерите от училищата, които говорят на турски", възкликна зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев по NOVA.

Реакцията му бе по повод на твърденията на опоненти и протестиращи, че партията управлявала заедно с ГЕРБ.

"Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора!", отсече Цонев и заклейми поругаването на националните символи от протеста, което стана факт след акцията на демонстрантите пред централата на ДПС.

По повод констатациите в евродоклада за прозрачността на медиите Йордан Цонев припомни, че именно той заедно с Делян Пеевски бяха сред депутатите от ДПС, които внесоха такива законови поправки за изваждане на светло на прозрачността на собствеността на медиите.

Връзките на политици и собствеността на медии са официализирани, заяви Цонев.

"Нашият колега Пеевски е един от тези, които притежават медии и там няма никаква тайна. Може би се говори за други връзки, на други политици с други медии. Ние сме малко учудени относно констатацията за прозрачността на медиите, защото ние внесохме още преди три години и се прие закон, според който всички медии трябва да декларират истинския си собственик в един регистър в Министерство на културата. Малко по-преди това - 2014 г., пак същите депутати - Пеевски, Цонев и колеги от ПГ на ДПС, внесохме и се прие закон за офшорните компании, които трябва да разкриват крайния си собственик в случай, че инвестират и притежават медии", каза Цонев.

Именно заради това от ДПС още днес ще зададат въпрос на министъра на културата Боил Банов, тъй като според тях законът е налице, но прилагането му куца.

"Ние възнамеряваме въз основа на този доклад да отправим питане до министър Банов кои медии не са декларирали истинския си собственик, защото това, при медиите, притежавани от нашия колега, не е така. Той е декларирал, всичко е ясно кои медии притежава", коментира Цонев. В Европа никъде няма забрана политици да притежават медии. Конкретна стъпка ще направим още днес - кои медии не са декларирали собствеността си. Нали знаем кой е собственик на Нова телевизия", припомни Цонев и честити победата на "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.

Депутатът от ДПС обаче веднага направи паралел със собствеността на бТВ, където ситуацията все още не е изяснена, по думите му.
 
"Обаче, например, в една друга голяма телевизия знаем, че в крайната й собственост има една офшорна компания. Някакси не е окей едни медии да спазват закона, а други не. Нямам представа дали е станал Келнер собственик, още има неяснота, мъгла. Може би за тези неясноти говори ЕС в доклада", допусна депутатът от ДПС.

"Вероятно има зависимост на медиите от собственици или от финансиращи органи, но това трябва да го кажат журналистите, добави той. Аз например си спомням - преди време изтекоха едни мейли, в които собствениците на "Капитал" - Иво и Галя Прокопиеви, даваха много тежки инструкции на журналистите си какво да пишат. Това не е ли зависимост?", попита Йордан Цонев.


Цветанов ми прилича на късния Местан - отсече Цонев

"Откога взехме да вярваме на Цветанов?", попита Йордан Цонев. А на въпроса на водещия Виктор Николаев дали бившият втори в ГЕРБ лъже по адрес на ДПС, че по техни списъци се уволнявали хора, депутатът от движението потвърди. "Аз знам, че с това е известен в обществото. Когато говореше за лекарите, излъга ли? Когато говореше за подслушванията, че не е подслушвал незаконно, излъга ли?", реагира депутатът от ДПС.

"Няма нищо вярно в това, което говори. Той ми прилича на късния, на изгонения Местан. Абсолютно по същия начин започва да се държи - идва и започва като Местан, изгонен за хиляди грехове, включително и най-тежките към държавата, и започва да продава евроатлантизъм. С това знаме върви напред. Всеки, който направи проект, започва да плюе ДПС, да се качи на гърба на дпс, за да го забележат и започва да продава идеята за евроатлантизма - едва ли не, вижте, ние сме посланиците на евроатлантизма.

"Тази ниша отдавна е заета от гпродавачите на евроатлантизъм, примерно, групата на Кръстев и Прокопиев. Те 20 години работят и търгуват с тази идея", припомни Цонев.

"Истинския евроатлантизъм го прави българският народ, българските институции и политическите партии, които участват в този процес, а не хора, които ще се представят сега, че са блюстители на евроатлантизма", допълни той.

По повод доклада за върховенството на закона зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви:

"Нашата оценка съвпада с голяма част от обективните критики в доклада, а и с част от нещата в резолюцията. Аудиозаписите бяха и при президента, и при премиера. Ние защо искаме оставката и на двамата? Ние смятаме, че се създаде конфликт. Генезисът на конфликта беше заложен, когато започна войната между Борисов и Радев. Тя започна междуличностно и ние тогава предупредихме, че това ще стане междуинституционална война, която ще разклати държавността и в крайна сметка ще доведе до политическа криза. Това е наша констатация от декларация в папрламента, направена преди 3 години", напомни Цонев колко рано ДПС е предвидило случващото се.