Инспектори съставили акт за тютюнопушене в лечебно заведение
Инспектори съставили акт за тютюнопушене в лечебно заведение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Осем акта за констатирани нарушения на забраните за тютюнопушене са издали Регионалните здравни инспекции в страната през периода 15-22 юни. Те са наложени на физически лица за нарушение на забраната в казина, бинго зала и лечебно заведение.

Здравните инспектори са извършили 6328 проверки на над 6000 обекта, като са издали 220 предписания за недопускане на тютюнопушене в помещения с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. Част от предписанията са за премахване на обозначенията, разрешаващи тютюнопушене в заведенията.

Органите на Държавния здравен котрнол са проверили 1127 обекта за хранене и развлечение, 407 детски и учебни заведения, 1863 лечебни и здравни заведения. Предмет на проверка са били над 2000 други видове обекти с обществено предназначение - обществени и административни сгради, спортни обекти, хотели, социални домове, аптеки, хранителни обекти, игрални зали, площадки за игра, транспортни средства, студентски общежития, театри и кина.