Има още 3-4 имена в наркосредите, но МВР мълчи за тях
Има още 3-4 имена в наркосредите, но МВР мълчи за тях / снимка: Sofia Photo Agency
В престъпленията с наркотици, не са замесени само тези 2-3 имена, които МВР непрекъснато повтаря. Това са обявили пред ръководството на министерството депутати от вътрешната комисия в парламента. На свое заседание те изслушаха министърът на вътрешните работи Румен Петков, главният секретар на МВР Валентин Петров и директорът на ГДБОП Кирил Георгиев за работата на ведомството по наркопрестъпленията.

Пред депутатите от вътрешната комисия министър Румен Петков е изразил съжаление, че по ключови фигури в наркотрафика не било работено през годините до 2006, но след това нещата се променили.

Дадох конкретни примери, по които ние и прокуратурата до голяма степен сме си свършили работата. Единият пример е с Митьо Очите и неговата група, Ивелин Банев – Брендо, примерът с „Куйович” е емблематичен в това отношение, посочи Петков.

Заместник-председателят на вътрешната комисия Татяна Дончева от левицата коментира, че има още 3-4 имена в наркосредите, които не са придобили общественост. Тя допълни, че трябва да се вземат мерки за по-голяма ефективност в контрола на дейността на фармацевтичните и химическите заводи.

Трябва да намерим обяснение на факта защо митницата е заловила един грам амфетамин миналата година, а страните, които са наши партньори, са открили нарушения в повече от триста плавателни съда около нашите граници, отбеляза Дончева.

Според Атанас Атанасов от Демократи за силна България МВР не се интересува как се "изпират" средствата от производството и търговията със синтетична дрога у нас. Проблемът е в това, че МВР не знае къде се влагат парите от толкова високодоходна дейност, а това означава, че те не работят по тази тема, посочи той. По думите му парите се „перат” в строителството, а една голяма част от лъскавите сгради в периферията на София се строят от производителите и търговците на наркотици.

По повод разпространената от Атанас Атанасов справка за висш служител на МВР, покровителствал бизнесмени от сивата икономика, Румен Петков каза, че ще изчака да приключи проверката на ДАНС и ако тя потвърди информацията, той също ще разпореди проверка. Петков каза, че тази анонимка са върти от двайсетина дни и не може да каже дали е вярна.

Министърът обяви, че не може да направи пряка връзка с изявленията на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов, но уточни, че в подготовката на един такъв материал имат участие бивши и настоящи служители на службата.