Има ли заплаха за етническия мир у нас?
Има ли заплаха за етническия мир у нас? / снимка: Sofia Photo Agency

Съществуват наредба и стандарти, които ясно доказват какви са допустимите норми на шума. Кметът има право да предпише мерки за отстраняване на шума, ако има нарушения. В момента се прави проверка и ако се констатира нарушение, ще направим и предписание за намаляване на звука от мегафоните на джамията в центъра на София. Това каза пред бТВ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в разговор за сблъсъците пред джамията "Баня Башъ" от петък.

Правата за религиозно изразяване са гарантирани от Конституцията, така че аз имам възможност да реагирам, ако има нарушаване на правилата за завишаване на шума, подчерта още веднъж кметът на София. Тя уточни, че не е получавала искане за използване на тротоара пред джамията и ще разговаря със зам.-кметът по сигурността на СО, който да обсъди с настоятелството на джамията въпроса с поставянето на молитвените килимчета по пешеходния тротоар.

Фандъкова заяви още, че до този момент няма постъпили уведомления за протест от представители на "Атака" за идния петък. Партията на Волен Сидеров миналия петък са подали уведомление за митинг пред градинката на Централна минерална баня, а не пред джамията "Баня Башъ". Според столичния кмет са нарушени териториите на протеста. Нарушена е границата и организаторът, който и да е той, ще понесе наказание, заяви кметът на столицата. Фандъкова заяви, че ще направи всичко, което е в нейните правомощия, за да защити обществения ред в столицата.

В дебат за това дали има заплаха за етническия мир у нас и защо се стигна до сблъсъци между атакисти и мюсюлмани в петък Димитър Стоянов от "Атака" заяви, че от тук нататък "Атака" има други планове. Първата инициатива, която партията на Сидеров ще започне, е подписка за провеждане на референдум "за" или "против" озвучаването на минарето на джамията. Партията ще сезира и Софийския градски съд за ограничаване на публичните изяви до провеждането на референдума, тоест звукът от джамията да бъде спрян.

Според Светослав Малинов от Синята коалиция идват избори и усещането на "Атака" е правилно - партията изчезва и трябва да се направи нещо. Според Малинов някои се опитват с идеи, с инициативи да привлекат вниманието върху себе си, а други с действия като на Волен Сидеров, визирайки скандала с американския посланик Джеймс Уорлик и протеста от петък. Станалото в центъра на София постави България и в международен план да изглежда много зле, заяви Малинов, цитиран от БГНЕС. Според него призив за забрана от страната на политически партии не бива да се правят. Политици не трябва да влизат в ролята на прокурори и на конституционни съдии. Това е дълбоко нехристиянско поведение, за тези, които не са религиозни мога да кажа, че това е дълбоко некултурно поведение, заяви още представителят на Синята коалиция.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов цитира думите, че преди да бъдем патриоти и българи, трябва да бъдем човеци. Ако не уважаваме хората, всеки патриотизъм се обръща срещу хуманността. Въпросът е защо се създават условия за такъв род прояви, попита Стоилов.

Алиосман Имамов от ДПС заяви, че да се желае провеждането на референдум по повод забраната на едно или друго религиозно изповедание, е все едно да се направи предложение да не се използва Конституцията на България. Имамов добави, че проблемът се подценява, въпреки че повечето политически сили в България се разграничиха от действията на "Атака".