Икономическият геноцид на Борисов в Кърджали прогони 10 000 ДПС-избиратели, твърди Местан
Икономическият геноцид на Борисов в Кърджали прогони 10 000 ДПС-избиратели, твърди Местан / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Политиката на икономически геноцид, водена от Бойко Борисов за райони като кърджалийския, прогони около 10 000 потенциални избиратели на ДПС от Кърджалийско в чужбина и във вътрешността на страната. С тази теза лидерът на ДПС Лютви Местан обясни в Джебел намаления с над 20 000 гласа вот на движението в сравнение с изборите през 2009 г. и загубата на още един мандат в 9-ти кърджалийски многомандатен район.

Председателят на ДПС беше в родопската община по повод празника на Джебел - 19 май, когато се навършват 24 години от майските събития по време на „възродителния процес” през 1989 г.  

Според Местан политиката на тотален икономически геноцид върху райони като Кърджали ликвидира тютюнопроизводството, спряла инвестициите в общините за малките инфраструктурни проекти, а концентрирала всичко в няколко магистрали, спортни зали и метро.

„Ако е вярна тезата, че е пробит бастиона на ДПС и ако използваме тази военна терминология, трябва да признаете, че ние сме успели да пробием червената крепост Видин и освен това сме завладели столицата”, каза лидерът на ДПС. Той отчете като несъвършена методиката на системата Хеър Риймаер за разпределението на гласовете, като даде пример с Видин, където ДПС печели мандат с 474 гласа, а в същото време социалистите взели мандат в Кърджали с 8000 гласа. „Нашите резерви не са срещу системата, а по методиката за разпределение на мандатите. Това трябва да се промени”, подчерта Местан.  

По думите му бъдещото правителство трябва да е с експертно-политически характер, какъвто носи и самия номиниран за премиер Пламен Орешарски. „ДПС ще съучаства много активно в обсъждането на визията на програмата на Пламен Орешарски. Ако в тази програма  видим идеи за замяна на плоския данък със система на прогресивно данъчно облагане, ние няма да приемем такава програма”, каза Местан.
По думите му ДПС има идеи за „отпушване” на предприемачеството.

„Държавата от рекетьор на бизнеса, трябва да се превърне в партньор на бизнеса”, смята Лютви Местан. Според него първата, абсолютно непосредствена задача, която ще стои пред следващо българско правителство, е сключването на споразумение между България и ЕС за новия 7-годишен планов период, през който България ще получи 15,2 млрд. евро преки субсидии.

„Новото българско правителство трябва да бъде извън ГЕРБ, а ДПС няма да влиза в каквито и да е разговори с „Атака”. Ние ще изразим политическа оценка за предложената от Пламен Орешарски програма за управление на страната. И ще подкрепим при постигнато съгласие тази програма”, каза още Местан.

Други новини от Кърджали