И военни се включват в охраната на границата ни с Турция
И военни се включват в охраната на границата ни с Турция / снимка: БГНЕС
И военни се включват в охраната на границата ни с Турция
81795
И военни се включват в охраната на границата ни с Турция
  • И военни се включват в охраната на границата ни с Турция

Министерството на отбраната изпраща военни на границата ни с Турция заради засиления миграционен натиск. Военният министър Николай Ненчев посочи, че изпращането им на границата е наложително.

Още днес в охраната ще се включат над 50 военнослужещи от Сухопътни войски, като до началото на другата седмица броят им ще достигне 1000. Армейците ще се включат в смесени патрули с гранични полицаи.

Разполагаме до 1000 военни по границата с Турция в следващите дни

Министър Ненчев обясни, че в последните дни обстановката по границата ни с Турция се е променила и затова армията се включва с допълнително военни, подпомагайки работата на „Гранична полиция” .

„Днес вероятно ще изпратим повече от 50 човека допълнително. Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня. Имаме готовност до 1000 човека да отреагираме във всеки един момент и ще се справим”, обясни Ненчев.

До 1000 военни ще бъдат разположени по границата ни с Турция през следващите няколко дни, съобщи от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов. Това е отговор на усложнената миграционна обстановка и не трябва да се тълкува като недоверие към турските гранични служби, а като подкрепа на техните усилия, допълни главен комисар Костов.

„Охраната на държавната граница ще бъде осъществявана от смесени, съвместни патрули от армейски служители и служители на гранична и национална полиция. Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охраната на държавната граница заедно със сили на гранична и национална полиция с техниката, окомплетоването им, което е по щат в армията”, посочи комисар Костов.

Георги Костов допълни, че 660 мигранти са се опитали да влязат в страната през последните 24 часа, но са се отказали, след като са видели, че има силна охрана. 34 души, които са се опитали да влязат у нас от Турция, са били задържани през изминалото денонощие.

Даниел Митов: Европа не трябва да стимулира бежанската вълна

Междувременно новоназначеният ни посланик в Турция Надежда Нейнски заяви, че ще посети Истанбул и Одрин, за да се запознае на място със ситуацията. Тя препоръча активна позиция от страна на България по бежанската криза, както и да се използва опитът ни от кризата в Косово.

Според Нейнски България трябва да има активна позиция по проблема с бежанците. „България трябва да се базира на своя опит от косовската криза. Една от най-големите поуки от тази криза беше, че трябва да се стремим бежанците да се задържат най-близо до родните места, за да може след приключването на конфликта, отново да се приберат по домовете си. тук е голямата тема за бежанците и икономическите мигранти, как Европа ще се справи с този въпрос. Ключово важно е Европа да има единна политика”, заяви тя. 

Надежда Нейнски определи като изключително важен обменът на информация между Външно министерство, правителството, президента и Народното събрание с представителството ни в Турция.