И ФБР разследвало източването на ДДС у нас, твърди Яне Янев
И ФБР разследвало източването на ДДС у нас, твърди Яне Янев / снимкa: DarikNews, Надя Коцева

Между 8 и 10 на 100 от служителите на НАП са били включени в схемите по източването на ДДС. Такава информация изнесе лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев след среща с градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев. По думите на Янев около 15 олигарси са били замесени в източването на данъка, като са си партнирали с полицаи, политици и магистрати.

 

Янев съобщи още, че разполага с данни как материали от ФБР, разследващи родни олигарси, са били донесени в прокуратурата.

 

„Установихме, че е превеждано ДДС по швейцарска сметка. През целия 20-годишен преход към Швейцария и други офшорни зони са препращани не милиони, а милиарди. За един от ключовите олигарски дори високопоставени служители на ФБР са донесли в българскта прокуратура нови данни и обстоятелства за източчване на републиканския бюджет в особено големи размери и също така финансови трансакции и далавери зад граница. Използвани са документи с невярно съдържание, регистрирани са и в българските съдилища, чрез откраднати лични карти”, каза Янев.

 

Директорът на правния отдел на „Ред, законност и справедливост” Емил Василев изтъкна, че ръководителите на Софийска градска прокуратура са се ангажирали всички посочени свидетели да бъдат включени в тяхната програма за защита на свидетелите. Тя включва „денонощна охрана, придвижване с брониран автомобил, подмяна на самоличността и преместване за живеене в друга държава в Европа или зад океана”, каза още той.