И догодина майките ще взимат 240 лева през втората година!
И догодина майките ще взимат 240 лева през втората година! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отхвърлиха обезщетенията за майките да се вържат с минималната заплата
59350
Отхвърлиха обезщетенията за майките да се вържат с минималната заплата
  • Отхвърлиха обезщетенията за майките да се вържат с минималната заплата

Мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията обезщетението за втората година от майчинството да бъде вързано с минималната работна заплата и от 1-ви януари догодина да стане 310 лева при обсъждането на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Така то и догодина ще остане замразено на 240 лв. или с лев под прага на бедност за 2013 година.

Емилия Масларова от Коалиция за България подчерта, че майките са се осигурявали и ще продължат да се осигуряват, защото са работещи.

„Ние предлагаме тези майки да имат право на обезщетение, което да бъде в по-висок размер", каза Хасан Адемов от ДПС.

От своя страна Мартин Димитров от Синята коалиция сподели, че разбира притесненията на финансовия министър, мнозинството и независимите народни представители. Той посочи, че майките са го потърсили при внасяне на петицията си за по-добри условия за отглеждане на децата. Тогава едно от исканията на жените беше да се увеличат обезщетенията за втората година на отглеждане на малко дете до 310 лв., колкото се предвижда да бъде минималната работна заплата от 1 януари догодина.

По думите на Мартин Димитров тази мярка - увеличаване на месечното обезщетение със 70 лв., ще изисква финансов ресурс от 30 млн. лв.