И апелативната прокуратура оправда Цветанов за СРС-та от Горна Оряховица
И апелативната прокуратура оправда Цветанов за СРС-та от Горна Оряховица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийската апелативна прокуратура също не намери нарушение от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов при разгласените от него разговори между лекари в болницата в Горна Оряховица. Това съобщиха за БТА източници в прокуратурата.

За да потвърдят постановлението на градската прокуратура, на по-висшите обвинители им трябваше повече от месец.

На 1 февруари заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов обяви, че Цветанов не е нарушил закона, тъй като е имал санкция от прокурор да оповести разговорите на медиците по повод смъртта на новороденото.

Проверката в прокуратурата започна след сигнал от Коалиция за България.

В края на ноември миналата година в родилното отделение на болницата в Горна Оряховица постъпило 17-годишно момиче от Лясковец, което родило преждевременно. Според директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Миролюб Кожухаров това е бил един нежизнеспособен плод. Медицинският екип направил всичко възможно в продължение на 30 минути, но на практика не е имало никакви шансове.

След този случай от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов оповести специалните разузнавателни средства и разговорите на лекарите от горнооряховската болница. Случаят предизвика поредица от скандали, като бе поискана оставката на министър Цветанов. По-късно стана ясно, че вътрешният министър почти сигурно няма да бъде разследван заради разгласените разговори между шефа на горнооряховската болница и лекари, които според неговата версия уговарят убийството на новородено.