ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! / netinfo

Богослужения за Великден се отслужват във всички храмове в страната. Пасхалното богослужение в митрополитския катедрален храм “Света Неделя” в София започна в 9.30 часа.

Патриарх Максим  участва в столичния храм "Св. Неделя" в днешната служба за Второ Възкресение Христово. На празничното богослужение ще бъдат четени текстове от Евангелието на различни езици.

В разложкото село Елешница ще отбележат Великден с традиционен кукерски карнавал. Групи маскирани кукери, моми и ергени от трите махали в селото ще излязат на мегдана за кръшни хора. На първия ден на Великден, когато маскираните ще прогонят злите духове и сили, те ще участват и в съревнование за излъчване на махала с най-много кукери и дълго хоро. Специално жури ще класира маскираните и присъди наградите.

В Девня за празника организират конни надбягвания. Сред гостите на кушиите ще бъдат министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и депутати от Варна.

Християни и мюсюлмани ще честват днес заедно Великден в смолянското село Арда. Дарител от Гърция е осигурил курбан за празничната трапеза в селото.