Христо Иванов учреди партията Да, България и се зарече да се бори с корупцията
Христо Иванов учреди партията Да, България и се зарече да се бори с корупцията / БГНЕС, архив

Учредената днес партия "Да, България" ще се яви на престоящите парламентарни избори с план за взривяване на корупционния модел в страната. Заявката направи в речта си председателят на инициативния комитет и бивш министър на правосъдието Христо Иванов. Като конкретни политически цели той постави гарантиране на върховенство на закона, ускорено икономическо и социално развитие на страната, борба за повишаване на жизнения стандарт. За учредителното събрание в София се събраха близо 1500 души.

Това, с което ще се бори новата партия, беше илюстрирано от Христо Иванов, в началото на официалната му реч:

„Когато цялото ни общество гледа как прокуратурата се върти като един ветропоказател според това какви политически поръчки изпълнява и не забелязва чудовищни престъпления, които всеки ден са по страниците на медиите, но вместо това в един момент се хваща да се занимава с остъклените балкони, мислите ли, че хората не знаят как се нарича това нещо?"

И бившият правосъден министър Христо Иванов ще прави партия

Ако спечели обществено доверие, партията ще се бори с корупцията чрез няколко конкретни мерки: преосноваване на прокуратурата, реформа в МВР, прочистване на разузнавателните служби.

След това идват конкретни програми за реформи в ключови сектори, като здравеопазването и образованието, а крайната цел е отключване на потенциала на страната и извеждането й в по-висока орбита на развитие.

„България или трябва да скочи високо и да излезе на друго ниво на развитие, или тя ще загуби и това, което в момента е и ще се свлече към по-лош вариант", допълни Иванов.

Членовете на "Да,България" не могат да имат обвързаност със структури на Държавна сигурност, нито с корупционни действия.

Партията ще разработи конкретни критерии за кандидатстване както в нейните структури, така и на други позиции, чрез нея. Ще има и ясни правила как да се излъчват номинациите за държавни и обществени органи.