Христина Христова: Безработицата ни е стигнала европейско ниво
Христина Христова: Безработицата ни е стигнала европейско ниво / netinfo

Под 7 процента да спадне нивото на безработицата през 2008-а г. си поставя за цел правителството. Това стана ясно от представянето на Националния план за действие по заетостта от социалния министър Емилия Масларова по време на разисквания в парламента.

В момента средното ниво на безработица в Европейския съюз е 7.1 процента, подчерта министър Масларова.

Безработицата у нас е 7.75 процента и е стигнала европейските нива, но все още имаме 300 000 безработни, което е сериозен проблем, отбеляза Христина Христова от НДСВ, която похвали обхватността на правителствения план.

По-рано министър Масларова подчерта, че правителството е предвидило 190 милиона лева за обезпечаване на националния план по заетостта. От тях 39 милиона са за финансиране на работодатели, които наемат на работа хора с увреждания.

Заетост за 73 961 българи предвижда националният план.

46 милиона лева са отделени отново за работодатели и бизнеса, които са решени да квалифицират персонала си. Парите са и за чиракуване, и за заплащане на наставниците на чираците, според Закона за насърчаване на заетостта, който бе приет на второ четене от парламента по-рано днес.

Според закона, наставник, който обучава чирак, ще получава допълнително по 120 лева. До 500 лева ще се заплаща на работодател, който наеме безработен за чиракуване, уточни социалният министър.