/ Христо Гатев
Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента
94168
Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента
  • Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента
Полицаи, пожарникари и други служители на МВР излязоха на протест пред парламента навръх професионалния си празник. До протеста се стигна, след като в преговорите между синдикатите и министерството в последния месец не се стигна до консенсус по основните искания – поне 15-процентово увеличение на заплатите до края на годината и изцяло нов Закон за МВР догодина. Синдикатите потвърдиха и днес, че няма да отстъпят по тези две точки, а междувременно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не било естествено исканията да се слагат на масата точно днес.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПОЛИЦАИТЕ (СНИМКИ)

Христо Гатев

Заплатите в МВР трябва да се увеличат, но възможностите са от догодина

Около 4-5 хиляди служители на МВР от цялата страна се събраха днес на протест пред парламента. Събитието започна със закъснение, тъй като много от пристигащите се оказаха блокирани от катастрофата на магистрала „Тракия”. Протестиращите носеха стикери с надпис „Аргумент” в отговор на вътрешния министър Валентин Радев, който заяви, че не вижда аргументи за увеличение на заплатите.
 
"Министърът каза, че иска аргументи. Тук, на площада сме се събрали хиляди аргументи и всеки един от тях си има име и длъжност в МВР", казаха хората.
 
Протеста посетиха и представители от синдикатите в Румъния и Сърбия.

полицаи протест
Христо Гатев

Междувременно на церемонията по случай професионалния празник на МВР вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е естествено исканията да се поставят на масата точно днес:
 
"Вие сте облечени в тогите на властта, особено когато сте униформени, тогава изискванията към вас нарастват. Всички искат да сте еталон. Някак си има ореол над служителите на МВР и като че ли не е естествено да сложите на масата вашите искания. Това, което правят част от вас точно днес", посочи той.

Христо Гатев

Полицаите излизат на протест навръх професионалния си празник

Христо Гатев

Въпреки обещанията за парични компенсации и нови униформи, синдикатите и днес заявиха, че няма да отстъпят от основните искания – поне 15-процентов ръст в заплатите и нов закон за МВР догодина. На подобно мнение бяха и протестиращите:
 
"Основното искане е увеличаване на заплащането на служителите на МВР между 15 и 20%".
 
Ако исканията им не бъдат изпълнени, служителите в МВР планират нови протести до края на годината и заплашват те да прераснат в ежедневни от началото на българското председателство на Европейския съюз.

Христо Гатев

протест служители на МВР
Христо Гатев