Граждани ще съдят МВР заради проблемите с новите лични документи
Граждани ще съдят МВР заради проблемите с новите лични документи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сдружение подава иск срещу МВР заради проблемите с документите за самоличност
32112
Сдружение подава иск срещу МВР заради проблемите с документите за самоличност
  • Сдружение подава иск срещу МВР заради проблемите с документите за самоличност

Колективен граждански иск срещу МВР заради забавеното издаване на документи за самоличност ще бъде подаден в съда от Гражданска инициатива "Справедливост".

От сдружението настояват министерството да бъде признато за виновно в нарушаване на обещаните срокове за издаване на лични документи и организацията за тяхното издаване. Общата сума на иска е 50 млн. лева за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на нови документи.

Председателят на сдружението адвокат Иван Груйкин съобщи, че към иска може да се присъедини всеки гражданин на възраст над 14 години, който е подал молба за издаване на нов документ за самоличност. Ако съдът се произнесе в полза на ищците, на всеки присъединил се ще бъде изплатено обезщетение от 50 лева.

"Целите на иска са - признаване на незаконността на действията на МВР, което е важно, за да се знае чия е отговорността; търсене на парична компенсация за причинени неимуществени вреди, които се изразяват в душевен дискомфорт, притеснения, претърпени душевни мъки и терзания", поясни Груйкин.

Скандалът с издаването на новите документи започна през април, когато системата за издаването им блокира, в резултат на което се образуваха огромни опашки от чакащи.

Затрудненията с издаването на нови лични карти, паспорти и шофьорски книжки продължава.