Глоба от 100 лв. заради „съдията педераст“, изречено пред съда в Разград
Глоба от 100 лв. заради „съдията педераст“, изречено пред съда в Разград / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Глоба от 100 лева постанови Районният съд в Разград за мъж от Попово, запял песента „Съдията, съдията, съдията - педераст" пред сградата на Съдебната палата в Разград.

Инцидентът се случил днес след края на граждански протест пред съда в Разград, организиран от жители на Попово. Поводът - две оправдателни присъди, произнесени от един и същ разградски магистрат - Николай Борисов - по дела срещу кмета на Попово Людмил Веселинов.

Митингуващите поискаха проверка на процесите и протестиране от страна на прокуратурата на по-горна инстанция. Трима от тях бяха глобени между 50 и 500 лева, заради използването на озвучаване, за каквото нямаха разрешение от местната управа. Още по време на протеста 56-годишният Стоян Цонев на няколко пъти запя спорната песен, но с текст „Съдията, съдията, съдията - Елтън Джон". В познатия от футболните стадиони текст я изпя едва след края на митинга, обърнат с лице към Съдебната палата. Заради това бе задържан от полицията, а делото му по Указа за борба с дребното хулиганство се гледа в късните следобедни часове.

Именно спортът и вчерашният мач „Лудогорец" - „Левски" бяха сред аргументите на адвоката на Цонев. Според него обвиненият по нарушаване на Указа за дребно хулиганство като фен на сините си е коментирал футболната среща. Адвокат Стефан Петков обясни още, че думата „педераст" не е нецензурна и обидна, цитирайки Тълковния речник на българския език. Ако тя се приеме за обидна, съдът няма да смогне да санкционира всички, които пеят тази песен по стадионите, каза още той.

В обясненията си пред съда Стоян Цонев увери, че е готов да се извини на този, който се е почувствал обиден от репликата.

Съдът обаче постанови, че Цонев е виновен и го наказа с глоба от 100 лв. Присъдата ще бъде обжалвана пред Окръжния съд в Разград. Делото е насрочено за четвъртък, съобщи адвокат Петков.

Други новини от Разград