Глоба до 5000 лв. за оставено дете без надзор
Глоба до 5000 лв. за оставено дете без надзор / снимка: БГНЕС, архив

Има възрастова граница за деца, които не трябва да остават без надзор до 8 години, но въведохме нормата да е до 12 години. Глобата за нарушение е до 5000 лева. Това каза директорът на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани пред bTV.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова коментира, че задълженията по събиране на глобата е на полицията и органите на МВР. "Възпитаваме нова култура у българите, защото за съжаление, когато видим дете в опасност нямаме навика да сигнализираме, че то е в опасност. Освен отговорностите, следват и санкциите, ако длъжностното лице не изпълни дадените задължения по този закон. На тел. 111 и 116 може да се сигнализира, ако има опасност за някое дете.

„Надявам се този закон до края на октомври да бъде приключен, след това следват сериозни дискусии. Във фокуса не са само децата в риск, а детето като носител на права", подчерта Симеонова. Тя добави, че още като се роди детето, се разписват ясни процедури за отговорностите на властите на ниво родилен дом. "До 5000 лева са глобите, ако лекар казва на майката да си остави детето, напримерно, ако то е родено с увреждане", категорична бе Симеонова.

"Това е добра система за защита и закрила на децата. Тя се гради от всички, не само от социалните домове - от лекари, учители, полицаи и т.н.", потвърди Надя Шабани.