Главният прокурор поиска имунитета на Станишев
Главният прокурор поиска имунитета на Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Главният прокурор поиска имунитета на Станишев
23068
Главният прокурор поиска имунитета на Станишев
  • Главният прокурор поиска имунитета на Станишев

Главният прокурор Борис Велчев внесе в Народното събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на бившия министър-председател Сергей Станишев. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Станишев ще бъде разследван за изчезналите секретни материали на ДАНС, съдържащи държавна тайна. 

По предложение на Софийската градска прокуратура главният прокурор Борис Велчев внесе в парламента предложение за снемане на депутатския имунитет на народния представител Сергей Дмитриевич Станишев, лидер на БСП и бивш премиер. Ако депутатите снемат имунитета му, Станишев ще бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна - престъпление по чл. 358, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК, и за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка за „действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" - престъпление по чл. 359, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по наказателното производство, мотивират се от прокуратурата.

Продължава да се разследва и първото образувано дело - за публикувания във вестник "Галерия" отчет на ДАНС, по което бяха разпитани главният редактор Зоя Димитрова и заместниците й Кристина Патрашкова и Явор Дачков, съобщи градският прокурор Николай Кокинов.

На Военноапелативна прокуратура пък са изпратени материалите за разработката "Галерия", изпратени от председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов. Военните прокурори трябва да преценят дали да отменят постановлението си от януари за отказ да се образува производство по случая.