Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък
Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък / снимка: БГНЕС
Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък
83241
Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък
  • Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък

Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да представи на партньорите си в управлението кандидатурата за правосъдния министър Екатерина Захариева. В петък се очаква предложението да бъде гласувано в пленарната зала.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че от различни парламентарни групи са изразили желание да се срещнат с Екатерина Захариева преди гласуване на предложението тя да е новият министър на правосъдието.

Коя е Екатерина Захариева?

„Министрите не се избират от мен. Сутринта проведохме съвещание с лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ. Заедно разгледахме доста кандидатури, тъй като  търсехме профил на човек, който да има административен опит, да продължи започнатото в съдебната реформа. Изхождахме и от това, че президентът Росен Плевнелиев чрез служебното правителство пръв започна да говори по тази тема. След това партиите в управлението я прегърнаха като своя и продължиха до днешния ден, когато и Конституцията на трето четене беше приета“, посочи премиерът.

„Аз съм работил с нея, знам нейния административен опит. Познавам и характера й. И заедно с всички колеги стигнахме до извода, че тя би се справила“, аргументира номинацията й Борисов.

Борисов представи Екатерина Захариева за нов правосъден министър

„Приех, защото считам, че това е изключително важна реформа. След разговори днес, когато бях представена на парламентарните групи, получих уверение от всички политически партии, подкрепящи кабинета, че за тях тази реформа също е толкова важна и ще има реални стъпки за случването й“, заяви Захариева.

Гласуват назначението на Екатерина Захариева в петък
netinfo

Междувременно Бойко Борисов също се обяви за преформулиране на коалиционното споразумение с гаранции от управляващите партии за реални реформи. Вчера за актуализацията му за шест месеца настояха в обща позиция Реформаторите.

„Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, в което промяната в конституцията не фигурираше, това беше като бонус, като нещо допълнително в тази сфера“, обясни Борисов.

„Работата на опозицията е да използва всеки случай, в който управляващите са в неизгодна ситуация. А безспорно е, че в момента ние в момента с оставане на министрите на Реформаторския блок в управлението, а излизането на ДСБ в опозиция, създават една прекрасна възможност на БСП да атакуват. На тяхно място щях да направя същото“, коментира още Бойко Борисов политическата ситуация от последните седмици.