„Гергьовден” се обяви против фактическо съжителство
„Гергьовден” се обяви против фактическо съжителство / снимка: БГНЕС
Партия „Гергьовден” отхвърля регламента за фактическо съжителство в проекта за Семеен кодекс, подготвен от тройната коалиция. От партията настояват за ново обществено обсъждане на законопроекта и въвеждане на строги мерки за отговорно бащинство.

„Гергьовден” казва не на фактическото съжителство, защото то позволява на човек със сключен брак да съжителства с друг човек и не решава проблема с издръжката на децата, заяви Петър Стоянович – представител на движението. От „Гергьовден” предлагат в Семейния кодекс да залегнат мерки, стимулиращи отговорното бащинство.

„Включване на имуществото, което притежава бащата в изчисляването на издръжката. Ако лицето получава 250 лева, държавата може да му вземе само една малка част, за да издържа детето. Но ако той има и апартамент на „Фритьоф Нансен” да бъде включен в определянето на издръжката и, разбира се, в крайна сметка наказателна отговорност – държавата да принуждава, този който дължи издръжка, влезе в затвора, защото не изплаща дължимото на своите деца”, обясни Стоянович.

От партията подкрепят регламента за брачен договор, облекчената бракоразводна процедура и равнопоставеността на гражданския и църковния брак, заложени в законопроекта за Семеен кодекс. Според депутатите на „Гергьовден” оспорването му не изисква ясно политическо гласуване и това дава голям шанс за приемането на проекта в нов вид.