ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за сигурността
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за сигурността / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за сигурността
70080
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за сигурността
  • ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за сигурността

ГЕРБ внесе нов вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по темата "Сигурност". Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на групата Димитър Главчев, след като заедно с колегите си Красимир Ципов и Веселин Вучков внесоха вота в деловодството на Народното събрание.

Конкретната тема, макар и формулирана малко по-общо, е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред, заяви пред журналисти Веселин Вучков.

"Имаме няколко аргументи и ще можете подробно да се запознаете с тях, но на първо място, това е изцяло дискредитираната реформа на сектор „Сигурност", която трае вече повече от половин година и най-вече, която получи граждански вот на недоверие от месец юни, миналата година. Опитът специалните служби, според нас е сполучлив, да бъдат подчинени на политически и конюнктурни интереси. Разбира се, наред с това е и несправянето с бежанския проблем. Ще имаме много конкретни аргументи в тази насока. На следващо място е ескалиращата, ширещата се контрабанда - нещо, което вчера призна дори самият премиер, който в момента дава отчет в Народното събрание, макар и по друг повод. Безпощадната, масова, битова престъпност, която е породена от редица анемични, безплодни, управленски действия", допълни аргументите Вучков.

„Вчера беше представен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев доклад за изпълнението на мерките по плана, който беше приет в края на миналата година. Искам да кажа ясно и конкретно, че този доклад е изпъстрен с доста неверни факти", каза от своя страна Красимир Ципов.

По отношение на темата за бежанците е важно да се направи връзката и с проблема с битовата престъпност, допълни той.

"Знаете, че на границата бяха командировани на ротационен принцип над 1500 полицейски служители. Това няма как да не се отрази на противодействието на престъпността по места", допълни от своя страна Красимир Ципов.

Това е третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Предишните два неуспешни вота, внесени от партията, бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране и в политиката на регионалното развитие и благоустройството.