ГЕРБ ще даде общо 1 млн. лв. партийни пари за Перник
ГЕРБ ще даде общо 1 млн. лв. партийни пари за Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ ще дари общо 1 млн. лева за възстановяването на щетите на сградите в Перник след трусовете в региона през май т.г. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов на заседание на правителството, сочи стенограмата.

„Когато започне дарителската кампания другата седмица, Цветан Цветанов ще организира изпълнителната комисия на ГЕРБ и ние ще дарим като партия от нашата субсидия още 700 000 лева. 300 000 вече сме дали досега, даваме още 700 000 лева още, стават един милион, колкото в с. Бисер”, казва Борисов.

„И тези пари хората трябва да разберат, че отиват за къщите им. Партията ще излезе с общо един милион дарение за пострадалия регион. Срещу 15 000 на БСП. И това трябва много ясно там да се чуе”, подчертава Борисов.

На заседанието Борисов още хвали работата на министъра по европейските фондове Томислав Дончев, който бе командирован за два месеца в Перник, показва стенограмата.

Самият Дончев докладва на заседанието за извършеното по време на престоя му в града. „Целта, която казах - да няма нито един човек от Пернишко или Радомирско, който да посрещне зимата без покрив над главата, ще бъде изпълнена”, казва Дончев. Според него има гаранции да се започне безпроблемно учебната година в региона, пострадал от земетресението на 22 май т.г.

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май т.г. Трусът е регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора. Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове дори месеци след това.