ГЕРБ подкрепя промените в кабинета
ГЕРБ подкрепя промените в кабинета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ подкрепя промените в кабинета
61522
ГЕРБ подкрепя промените в кабинета
  • ГЕРБ подкрепя промените в кабинета

Депутатите на ГЕРБ подкрепиха рокадите в кабинета, но заявиха категорично, че нямат намерение да кажат нещо лошо за Сиемон Дянков. Изненадващо мнозинството декларира подкрепа за протестиращите, но пък намериха за национално безотговорно да се иска оставката на правителството само 4 месеца преди провеждането на редовния вот.

Депутатите на ГЕРП признаха, че не знаят истинската причина Симеон Дянков да си хвърли оставката, но това не им попречи да са солидарни с рокадите по високите етажи на властта. Напълно очаквано се обявиха и в подкрепа за предложенията Лиляна Павлова да стане вицепремиер, а Томислав Дончев - финансов министър.

Зам-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Димитър Главчев определи като политически безотговорно да се сваля правителството сега. „Ние няма как да не подкрепим всички протестиращи хора, тъй като това са гражданите, които са ни избрали и са ни пратили в парламента. Нормално е те да очакват най-много от тези, които управляват и затова ние сме възприели да постъпим така, че да сезираме всички органи, които са компетентни да извършват проверка, да видят кой е виновен и кой - не най-бързо, тъй като хората очакват от нас бързи решения", каза той.

Според управляващите не трябва четири месеца преди изборите да се иска оставка на правителството. „Смятате ли, че българското общество има нужда от такова нещо", попита Главчев.

Никой от депутатите на ГЕРБ не се съгласи да коментира дали могат да се очакват още оставки.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я прие и предлага парламентът да одобри за финансов министър Томислав Дончев, който ще продължи да отговаря и за усвояването на средствата от ЕС. За вицепремиер Борисов предлага министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.