ГЕРБ отново ще реформира армията
ГЕРБ отново ще реформира армията / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ отново ще реформира армията
32329
ГЕРБ отново ще реформира армията
  • ГЕРБ отново ще реформира армията

Поредни поправки в закона за отбраната подготвят управляващите от ГЕРБ. С промените се предвижда някои от поделенията на армията да бъдат преструктурирани, като засега не се предвиждат нови съкращения. Това заяви пред Дарик депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. Междувременно се управляващите предлагат военна полиция да помага на МВР в мирно време при противодействието на престъпността и опазването на обществения ред.

Депутатът Владимир Тошев обясни поредните промени в закона за отбраната с няколко причини. Първата е изготвянето на бялата книга за развитието на въоръжените сили, която военният министър Аню Ангелов е амбициран да внесе в парламента през септември. Друга причина са социалните реформи в целия обществен сектор, с които трябвало да се съобразят и военнослужещите. Третият аргумент са структурни промени, които предстоят да бъдат направени в армията.

„Предвиждаме подразделения, които са със съвсем формален характер, т.е. нямат задачи и отговорности по новата структура на въоръжените сили, да отпадне. Техният личен състав ще бъде пренасочен към други структури, които имат отговорности и в, и извън, територията на България. Основното е за преструктуриране, а не за съкращения", каза Тошев. Като пример той посочи подразделения в Сухопътни войски, които от доста години почти нямат отговорности. „А има подразделения, които в новите задачи, които има Българската армия основно зад граница, просто не могат да се справят с така създадената им към момента структура и трябва да се пренасочат и личен състав, и техника, и материално-техническа база", обясни той.

Промените в закона за отбраната идват едва осем месеца след като ГЕРБ приеха изцяло нов закон за въоръжените сили. В същото време министерството е подготвило и проектозакон за военна полиция, чиято работа до момента се урежда от текстове в закона за отбраната и наредби на министъра. Според промените „на военната полиция ще може в мирно време могат да се възлагат задачи, свързани с общото противодействие на престъпността и опазването на обществения ред в държавата". Това ще може да става със съвместна заповед на министъра на вътрешните работи и на министъра на отбраната. Също така службата ще изпълнява „оперативно-издирвателна дейност, антитерористична дейност, разследване и разкриване на престъпления, контролна, охранителна и конвойна дейност и други".

Очаква се всички промени да бъдат обсъдени в Народното събрание до края на септември.