ГЕРБ към „Атака”: Ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока
ГЕРБ към „Атака”: Ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока / снимка: Sofia Photo Agency
ГЕРБ към „Атака”: Ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока
41833
ГЕРБ към „Атака”: Ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока
  • ГЕРБ към „Атака”: Ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока

С декларации, осъждащи поведението на "Атака" и сблъсъците с молещи се пред столичната джамия Баня Башъ, започнаха работата си депутатите в Народното събрание.

Управляващите от ГЕРБ се разграничиха от партията на Сидеров. В декларация те благодариха за подкрепата на "Атака" срещу "синия и червения популизъм".

"Този път мисля, че преминахте границата. Вашият път, по който тръгнахте от Батак, не е нашият и ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своя посока", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ.

От ДПС поискаха от премиера Бойко Борисов да се разграничи от партията на Волен Сидеров и дори да изрита формацията от властта. Синята коалиция призова депутатите на "Атака", които са участвали в провокациите в петък да бъдат освободен от ръководни постове в парламента и ключови комисии.

Двете формации поискаха главният прокурор Борис Велчев да разследва скандала и да не бяга от отговорност за случилото се. Заплашиха, че ще се оплачат на ЕС, НАТО и други европейски и световни институции, че в България бият и палят заради различна религия и етнос.

Волен Сидеров обяви, че е очаквал "Атака" да бъде обвинена, защото формацията винаги е била трън в петата на червено-синята мъгла. Той отново повтори тезата си, че протестът на партията пред столичната джамия е бил мирен, но посрещнат от агресивни мюсюлмани, които нападнали мирните активисти на партията.