Георги Кадиев: Ако просто стоим и чакаме, БСП ще претърпи крах на следващите избори
Георги Кадиев: Ако просто стоим и чакаме, БСП ще претърпи крах на следващите избори / снимка: БГНЕС, архив
Георги Кадиев: Ако просто стоим и чакаме, БСП ще претърпи крах на следващите избори
72876
Георги Кадиев: Ако просто стоим и чакаме, БСП ще претърпи крах на следващите избори
  • Георги Кадиев: Ако просто стоим и чакаме, БСП ще претърпи крах на следващите избори

Временно ръководство да поеме БСП и да подготви следващия конгрес на партията, предлага депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.

В интервю за Дарик той заяви, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни, въпросът е кога ще се случат.

Според него Изпълнителното бюро на БСП трябва да подаде оставка, а временното ръководство на левицата да предложи една мини кръгла маса, на която парламентарните партии и двете формации, които излъчиха евродепутати - България без цензура и Реформаторския блок, да опитат да се договорят за дата на предсрочни избора и за нужните действия до тях.

„Трябва да се действа много бързо, решително, трябва да се покаже характер. Не можем да си позволи Бойко Борисов да ни обяснява как сме болни прасета и са навирили гребена, все едно кой знае какво са направили", добави Кадиев.

По думите му загубата за БСП действително е тежка, но не е драматична:

„Ние имаме същия брой еврдепутати и горе-долу същия брой гласове, както на предходните евроизбори, просто очакванията бяха много завишени. Имаме два пътя. Единият е да си затраем, да се надяваме, че ще се размине бурята, агонията ще продължи в парламента. Като стигнем до следващите избори - когато и да са те, ще ни отнесат напълно".

Кадиев обясни, че това, което очаква да види, е не просто оставка, а формула, която да промени нещо вътре в БСП.

„Моето виждане е да се назначат трима души примерно като временно изпълняващи длъжността до подготовката на нов конгрес, който да стане в рамките на 3 месеца".

Според Кадиев формулата експертно правителство не работи:

„По-добре да се мине към коалиционно правителство, с коалиционно споразумение, да има някакви ясни отговорности. БСП в момента консумира цялото недоволство като мандатоносител, а в същото време не консумира самата власт. Едно нещо е сигурно - ако просто седим и чакаме да минат 2-3 месеца и всичко да се потули и забрави, в краткосрочен план това може да спаси правителството и парламента, но в дългосрочен - БСП ще претърпи крах", добави червеният депутат.

Кадиев обясни, че в дългосрочен план е по-добре БСП сега да отиде на избори, дори и да загуби:

„Да преживее своя си катарзис, своята промяна, задължително с друго ръководство. В краткосрочен план, разбира се, всеки ден управление ти е печалба, но невинаги това, което е добро за БСП, е добро за България, и обратното - за България е хубаво политическа стабилност и работещ парламент".

„Единственото, което ме спира да кажа, че е по-добре да има бързи избори е, че вероятността да имаме политическа нестабилност е много голяма. Може да се окаже, че вместо да направим добро, сме направили зло", обясни той.