Ген. Стойков: Не трябва да се състезаваме кой ще е пръв на инцидента
Ген. Стойков: Не трябва да се състезаваме кой ще е пръв на инцидента / снимка: Sofia Photo Agency
При инциденти като взривяването на поделението в Челопечене не трябва да се хвърлихме в надпревара кой пръв ще се яви на обекта, където е станало произшествието. Това каза в предаването „Пропаганда” на Дарик радио генерал Златан Стойков, началник на Генералния щаб на Българската армия.

По думите му, всички се хвърлят веднага да кажат причините, виновниците, но това е работата на специализираните органи от държавата. Според него не трябва да има надпревара кой пръв ще ликвидира предпоставките за скъсване на дири, кой ще ликвидира пръв предпоставките за взривове в поделения и други цивилни обекти или кой пръв ще ликвидира предпоставките за палежи по вагони.

Попитан дали фирма МОБА ще продължи да охранява армейски обекти ген. Стойков отговори, че това сигурно ще бъде преразгледано и добави, че той винаги е държал обекти, в които се съхраняват боеприпаси, да се охраняват от армията.

На въпрос кой ще отиде на съд заради това, че амунициите са охранявани от пенсионери и от хора, които явно не са били подготвени ген. Златан Стойков отговори:

„Това ще кажат следствието и Военната прокуратура. Аз като военен не мога да кажа, кой ще отиде на военен съд”.