Финансовата криза ударила и пазара на наркотици
Финансовата криза ударила и пазара на наркотици / www.sxc.hu
Финансовата криза ударила и пазара на наркотици
46595
Финансовата криза ударила и пазара на наркотици
  • Финансовата криза ударила и пазара на наркотици

Търговията със скъпи наркотици намалява. Икономическата криза е ударила и джоба на наркоманите, които трудно намират пари, за да си набавят дрога. Това обясни в интервю за Дарик директорът на отдел Наркотици" в столичната полиция Христо Разсолков. Особено намаляла е търговията с кокаин, който в момента е най-скъпият наркотик на пазара.

Христо Разсолков обясни, че все още марихуаната и амфетамините са най-продаваните на пазара: „Към момента запазваме в годините тази тенденция и най-вече марихуаната, предимно подрастващото поколение, младежи".

Сериозен спад има в потреблението на кокаина. Дрогата на богатите се продава все по-малко, защото кризата се отразява и на джоба на наркоманите: „Опаковката на кокаина към момента е грам за 140 лева, половин - 70 лева. Най-често срещаната опаковка е половин грам.

Обикновено скъпият наркотик се предлага в нощни заведения, като не може да се направи конкретен профил на лицата, които си позволяват кокаин. Освен в елитни дискотеки забранени вещества се употребяват и на други места: „Не се подбират абсолютно никакви места за разпространение - от спортни зали, през училища, нощни заведения, улицата, градинки, междублокови пространства. Ние не правим разлика между местата на разпространение. Конкретно в спортните зали, ако има някакво мероприятие, не чисто спортно, а например парти на диджей или нещо подобно, на тях определено има сериозна консумация на различни видове стимуланти. Но като цяло тенденцията за всички видове наркотици е към спад на употребата предвид финансовата криза".