Фекалии и нитрати във водата от чешмите ни
Фекалии и нитрати във водата от чешмите ни / Thinkstock/Getty Images

Жителите на шест български града - София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд, пият вода с опасни микроорганизми. Това показва проучване на Асоциация "Активни потребители", цитирано от "Сега".

То е проведено в края на миналата година и се базира на проби, взети в 29 населени места и изследвани в специализирани лаборатории. В 39% от пробите и в половината от изследваните градове в питейната вода има един или повече замърсители, сочат обобщените резултати.

"Присъствието на колиформи и Еscherichia coli е индикатор, че водоизточниците са замърсени с фекалии", обясни Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията.

Тези микроорганизми не са опасни за здравето, но при определени обстоятелства някои щамове стават патогенни.

"В световен мащаб има хиляди смъртни случаи годишно, предизвикани от Еscherichia coli, поети чрез храната или водата. Не е изключено от чешмите да текат и други, по-опасни патогени, като дизентерия, тиф, холера и някои вируси", предупреди Николов.

Тестовете показали също, че във Видин, Димитровград и Пазарджик пият вода, замърсена с нитрати. В 90 % от случаите проблемът идва от безконтролното използване на торове в земеделието, които се просмукват в почвата. "Въпреки че проблемът с нитратите е сериозен, нямаме нито една пречиствателна станция, в която да се прилага специфичното пречистване. Липсва и персонал, обучен в прилагането му", подчерта Богомил Николов.

Водата на Ботевград и Шумен пък е "обогатена" с желязо, а причината вероятно е в корозията на тръбите. За разлика от предни години, в една проба не е открито наднормено количество на арсен, манган и мед. Но в 30% от пробите има завишено съдържание на олово. От асоциацията уточняват, че данните за оловото не са категорични, тъй като тестовете в трите лаборатории са дали различни резултати.

В почти половината от пробите е установено високо съдържание и дори предозиране с хлор. ВиК фирмите го използват широко, защото обезврежда патогенните микроорганизми, но при прекаляване с количествата хлорът става токсичен. В Исперих например 35 деца постъпиха за лечение в болница заради прехлориране на питейната вода от местното ВиК.