Фандъкова: Организаторите на протеста са виновни за сблъсъците пред джамията
Фандъкова: Организаторите на протеста са виновни за сблъсъците пред джамията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отговорност за сблъсъците пред джамията в петък носят организаторите на протеста, защото са излезли извън съгласуваното с общината място. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет, на което беше приета декларация по темата, изготвена от ГЕРБ, СДС и ДСБ.

В декларацията се изразява волята на общинския съвет подобни действия да не се допускат и София да остане символ на етническа и религиозна толерантност.

Фандъкова благодари на полицията за адекватната реакция, за да не се стигне до още по-сериозни сблъсъци.

В допълнение зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров заяви, че Законът за митингите стриктно следва разпоредбите на Конституцията. По думите му, друг е въпросът, че групи хора или партии злоупотребяват със закона.

Общинските съветници от групата на БСП отказаха да подкрепят декларацията, защото според тях в нея не се казва нищо. Те изготвиха свое становище, отделно от общата декларация, в което обвиняват администрацията на Столичната община за това, че са допуснали да има протест. В отговор Сотиров уточни, че общината има право само да съгласува протестите, а не да ги забранява.

Общинският съветник и кандидат за кмет от БСП Георги Кадиев потърси отговорност в общинската администрация за това, че са допуснали да има протест и повдигна въпроса за високоговорителите на джамията, които според него също са в нарушение. В отговор председателят на СОС Андрей Иванов заяви, че в момента има проверка за нивото на шум в центъра на София и допълни, че след като тя приключи, ще се вземат необходимите решения.

Ето и пълния текст на декларацията:

Във връзка със сблъсъците пред джамията в София, ние, общинските съветници в СОС не приемаме проявите на верска и етническа нетърпимост, с които се застрашават стабилността и мира в нашия град и сигурността на гражданите.

За нас злоупотребата с демократичното право на митинги и демонстрации и използването му за предизборни цели е абсолютно недопустимо. Не приемаме грубото нарушение на обществения ред в София и призоваваме за стриктно спазване на правилата и нормите на обществения ред в града.

Ясно е, че предстоят избори. Заради бъдещето на нашия град - нека загърбим играта със страховете на хората и не използваме вярата в предизборната битка. Може да имаме различни политически възгледи, но не бива да използваме религията като разменна монета за предизборната надпревара.

Всички ние заявяваме категоричната си воля столицата на България да остане символ на взаимното уважение между етносите, на религиозна толерантност и на традиционния дух на разбирателство и мирно съвместно съжителство.

София има хилядолетна история и култура, която сме запазили през вековете. Тя винаги е била гостоприемна за представителите на различни етноси, цивилизации и религии. Най-ярък символ на това е духовният квадрат, който образуват в самото сърце на София - православният храм „Св.Неделя", джамията, синагогата и католическата катедрала. Ние сме твърдо решени и длъжни да запазим уникалността на нашия град. Убедени сме, че точно с този уникален дух на толерантност и уважение, София достойно заема своето място сред европейските столици.

Бой между мюсюлмани и националисти беляза петъчната молитва в джамията „Баня Башъ" в София на 20 май. Протестът на „Атака" срещу високоговорителите на мюсюлманския храм, завърши с пострадали мюсюлмани, ранена депутатка от „Атака" и пострадали полицаи.