Европейски институции
Европейски институции / снимка: БГНЕС

Съд на Европейския съюз

Съдът на Европейския съюз осигурява еднаквото тълкуване и ефективното прилагане на правото на ЕС. Той е създаден през 1952 г. Юрисдикцията му се простира върху спорове с участието на държави-членки, институции на ЕС, компании и физически лица. Седалището на Съда е в Люксембург.

За да се облекчи работата на Съда, който обработва едновременно хиляди казуси, през 1989 г. беше създаден Първоинстанционен съд. Този съд, който функционира в рамките на Съда на ЕС, се произнася по определени казуси, предимно жалби на физически лица, компании и някои организации, както и случаи, отнасящи се до правото на конкуренцията. В неговите рамки е обособен Европейски административен трибунал, който се занимава с уреждане на спорове между ЕС и неговите служители.

Въпреки че договорите не дават указания за състава на Съда и националността на съдиите, на практика в Съда има по един съдия от държава членка. Работата на съдиите се подпомага от генерални адвокати, които представят публично и безпристрастно обосновани мнения по казусите.

Съдиите и генералните адвокати се назначават от държавите членки за мандат от 6 години с възможност за подновяване. Част от състава на Съда се подменя на всеки 3 години. Съдът на ЕС и Първоинстанционния съд имат председатели с мандат от 3 години.

Европейска сметна палата

Сметната палата се грижи всички приходи и разходи на Съюза да бъдат направени по законосъобразен начин, както и за управлението на бюджета. Тя е създадена през 1975 г. Седалището й е в Люксембург.

Членовете на Сметната палата (одиторите) - по един от държава членка - се назначават с единодушие от Съвета след консултация с ЕП. Мандатът на одиторите е 6 години, а този на председателя - 3 години.

Сметната палата проверява документацията на всяко физическо или юридическо лице, което ползва или разпределя средства от бюджета на ЕС и често извършва проверки на място. Резултатите от проверките се вписват в доклади до ЕК и правителствата на държавите членки. Сметната палата няма юридически правомощия. Ако одиторите установят нарушение, информират Европейската служба за борба с измамите и корупцията ОЛАФ.

Една от ключовите функции на Сметната палата е да представя всяка година на ЕПарламента и на Съвета одиторски доклад за изтеклата финансова година. Парламентът се запознава с доклада, преди да одобри бюджетния отчет на Комисията. Ако Сметната палата не установи нарушения, изпраща на Съвета и ЕП уверение в специален документ, че парите на европейските данъкоплатци са изразходвани законосъобразно.

Сметната палата дава мнение за предложеното финансово законодателство и за мерките на ЕС за борба с измамите.

Икономически и социален комитет

Икономическият и социален комитет представлява мнението и интересите на организираното гражданско общество в ЕС пред ЕК, Съвета и ЕП. Комитетът бива консултиран по въпроси на икономическата и социалната политика. Той може да дава становища по собствена инициатива и по други въпроси, които счете за важни. Като консултативен орган на ЕС Комитетът има важно място за прилагането на новите инициативи на ЕС. Ролята му олицетворява европейската традиция за включване на гражданското общество в политическия живот.

344-те члена на Комитета се излъчват от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за срок от 4 години с възможност за подновяване. Комитетът има пленарна асамблея, бюро, три групи, шест секции и генерален секретариат. Той се ръководи от председател и двама заместник-председатели с мандати от две години. Председателят на Комитета го представлява.

Седалището на Комитета е Брюксел, където се провеждат повечето от срещите и пленарните сесии.

Комитет на регионите

Комитетът на регионите осигурява съобразяването на решенията на институциите на ЕС с регионалните и местни власти, тъй като много от решенията, взети в ЕС, имат директно въздействие на регионално и местно ниво.

344-те членове на Комитета се излъчват от държавите членки и назначават от Съвета на ЕС за срок от 4 години с възможност за подновяване. Те са напълно независими, като броят им от всяка държава членка отговаря пропорционално на населението й. В качеството си на регионални или местни политици (областни управители, областни или общински съветници, кметове и др.) членовете на Комитета представляват целия спектър от дейности на регионалните и местните власти в ЕС. Председателят на Комитета е с мандат от две години и го представлява.

Седалището на Комитета е в Брюксел.

Европейска централна банка

Европейската централна банка (ЕЦБ) прилага валутната политика на Европейския съюз. Тя осъществява валутни операции в чужбина и осигурява плавното функциониране на платежните системи. Тя отговаря за единната валута евро. Банката управлява независимо валутната политика - тя например решава колко висок да е основният лихвен процент в еврозоната.

Седалището на ЕЦБ е във Франкфурт на Майн. Персоналът й се състои от представители на всички държави членки, които действат независимо от своите правителства. ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с националните централни банки на държавите-членки, за да подготви и приложи решенията, взети от нейните управителни органи: Управителния съвет, Изпълнителния съвет и Генералния съвет. Президентът на ЕЦБ и останалите пет члена на Изпълнителния съвет се назначават от Съвета с мандат от 8 години без възможност за подновяване.

Европейска инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е финансовата институция на Европейския съюз. Банката предоставя средства за инвестиционни проекти от европейски интерес, в частност проекти в полза на по-слабо развитите региони. Тя финансира например строежа на железопътни отсечки, магистрали, летища, екологични проекти и (чрез партньорски банки) малкия бизнес, който подпомага създаването на работни места и растеж. Кредитите на ЕИБ подкрепят разширяването, както и политиката за предоставяне помощ за развитие. Като неправителствена организация ЕИБ е в състояние да предоставя кредити при благоприятни условия.

Акционери на ЕИБ са държавите-членки на ЕС. Те предоставят капитала на банката съобразно намаляваща скала, която отразява икономическата тежест на всяка страна в рамките на Съюза.

ЕИБ се управлява от Съвет на гуверньорите / управителите, Съвет на директорите, Управителен комитет и Одиторски комитет.

Седалището на ЕИБ е в Люксембург.