Евролиберали искат „Атака” да бъде забранена заради сблъсъците пред Баня Башъ
Евролиберали искат „Атака” да бъде забранена заради сблъсъците пред Баня Башъ / снимка: Sofia Photo Agency

"Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия "Атака" и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм." Това е заявил лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофщад по повод сблъсъците пред столичната джамия "Баня Башъ" по време на петъчния митинг на "Атака", когато близо 10 души пострадаха.

Изявлението му разпространиха от пресцентъра на ДПС, чиито евродепутати също са в групата на либералите в ЕП. То е качено и в официалната страница на групата.

"Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения", казва Верхофщад.

С кървави сблъсъци беше белязан протестът на активисти от "Атака" срещу високоговорителите на софийската джамия на 20 май. Привържениците на Волен Сидеров влязоха в сблъсък с мюсюлмани, които бяха дошли за редовната си петъчна молитва. Протестът ескалира в побой, а седем души пострадаха.