Еврокомисарят трябва да е от управляващото мнозинство
Еврокомисарят трябва да е от управляващото мнозинство / netinfo

Съветът на коалицията трябва да вземе решение за постовете в институциите на Европейския съюз /ЕС/, но практиката и в другите страни, които вече са членки на съюза, е за еврокомисар да се праща представител на управляващото мнозинство. Това обясни министърът на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Седмицата” на Дарик радио. България ще има представител в Европейския съд и в Европейската сметна палата, каза още Ивайло Калфин. Според него би трябвало вече да посочим пред Европейския парламент кандидата ни за комисар.

Договорът ни за присъединяване към ЕС предстои да бъде ратифициран от още 4 страни. Франция ще го ратифицира в началото на октомври, Дания и Белгия в средата на същия месец, а в Германия това ще стане малко по-късно след като комисарят по разширяването Оли Рен представи в техния парламент договора на България и Румъния.

Начинът, по който България влезе в EС, е много е по-труден от начина, по който влязоха в съюза последните десет страни преди две години. Това каза още министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Договорът за членство на България в ЕС е резултат на 17-годишните усилия на всички правителства и на всички български граждани, посочи министър Калфин.

Въвеждането еврото в България ще стане най-рано през 2009-2010 г., ако спазим всички изисквания на европейския валутен механизъм през тези две години и изискванията, свързани със самата валута евро, заяви министърът на външните работи. Когато влезем в Еврозоната и еврото стане разплащателна единица в България на банкнотите ще пише евро на кирилица, поясни той.

Следващите две години, това което ще остане на границите България - Гърция, България - Румъния, е паспортният контрол. Ще изчезне митническия контрол, паспортният контрол ще остане докато влезем в Шенген, но българските граждани ще могат да пътуват с лични карти в цяла Европа, включително и в страните-членки на Шенген, каза външният министър. По границите, според Ивайло Калфин, ще останат най-вероятно ветеринарните пунктове за контрол, които предпазват страната ни от зарази.