Еврокомисарят Меглена Кунева: Няма острови в ЕС
Еврокомисарят Меглена Кунева: Няма острови в ЕС / снимкa: Sofia Photo Agency
Голямата дилема беше членство в ЕС през 2007 година или още година-две работа на трети и четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй” - каза еврокомисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева в предаването „Пропаганда” на Дарик по повод кампанията за повторното отваряне на блоковете.

В ефира на Дарик Кунева обяви, че е направила всичко по силите си по казуса за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Затварянето на Глава „Енергетика” през 2002 година е било свързано с присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 година. Кунева постави въпроса така: „2007 година в ЕС или още година-две трети и четвърти блок”.

Няма острови в Европейския съюз и Брюксел наблюдава случващото се във всички страни членки, категорична бе Меглена Кунева. Брюксел ще дава сигнали, а случващото се у нас се вижда по редица политически и икономически показатели, каза още Кунева. Тя цитира резултатите от проучване, според което българите вярват повече на европейските институции, отколкото на националните.

Никой няма да дойде вместо нас да приложи законите. Законите са добри, ако те не се прилагат добре и не се прилагат от точните хора, няма да има разлика, коментира още Кунева. Нужни са активни хора, които искат да се състезават с най-добрите в Европа. Според еврокомисаря обаче у нас липсва дискусия за състезанието вътре в ЕС и за най-важните неща, които ще изведат Европа напред.

По повод изтеклата първа година от членството ни в ЕС, еврокомисарят Меглена Кунева изрази съжаление, че у нас все още няма разговор за общоевропейските теми. Живеем с миналото – не живеем с бъдещето, не живеем дори с настоящето на Европейския съюз, каза още Меглена Кунева.

Чуйте цялото интервю на Мартин Карбовски с еврокомисаря за защита на потребителите в звуковия файл!