Евакуират жители на Болярино заради опасност от преливане на язовир
Евакуират жители на Болярино заради опасност от преливане на язовир / снимка: Dariknews.bg, архив

50 души от село Болярино, община Раковски, са евакуирани от домовете си заради опасност от преливане на местния микроязовир, съобщи за Дарик областният управител Розалин Петков.

Пожарна и полиция извозват хората от квартала, който се намира в близост. Първи са напуснали домовете си жителите на ромския квартал. Евакуацията е по искане на кмета на селото Стефка Милиева, според която има опасност от преливане и наводняване на къщите им. Затова превантивно хората са евакуирани в северната част на селото при близки и роднини, обясни областният управител.

Вече са взети необходимите мерки за укрепване на язовирната стена, докарана е и земекопна техника. Излишното количество вода от микроязовира се оттича в преливния канал. Хубавото е, че дъждът в района е спрял, допълни Розалин Петков.

13 от закъсалите коли на прохода Беклемето вече са изтеглени, в снежните преспи остават още две. Един от автомобилите трябва да бъде поставен на специална платформа, затова неговото изваждане ще се забави, уточни областният управител.